Zo’n 4000 à 4500 arme Zoetermeerse kinderen kunnen deze zomervakantie toch genieten van een dagje uit. Ook kunnen zij na de zomervakantie mee op schoolreis. Het college van burgemeester en wethouders wil een deel van de zogenoemde Klijnsma-gelden, geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor armoedebestrijding, hiervoor inzetten.

zoetermeerpasZoetermeer krijgt vanaf 2017 800.000 euro per jaar. Een voorstel voor de besteding van dit geld gaat naar gemeenteraad. “Veel kinderen in Zoetermeer kunnen niet naar de bioscoop of naar een pretpark doordat hun ouders er geen geld voor hebben. Met de ZoetermeerPas kunnen kinderen en hun ouders dat wel. Om ervoor te zorgen dat kinderen vaker erop uit kunnen, wordt het budget voor dagjes uit voor kinderen met een ZoetermeerPas verdubbeld,” lichtte wethouder Taco Kuiper (armoedebeleid) toe.

Dit betekent dat alle kinderen met een ZoetermeerPas nog voor de zomervakantie, die op 8 juli begint, 20 euro extra aan ZoetermeerPascheques krijgen. De cheques kunnen ondermeer verzilverd worden bij Duinrell, Blijdorp, Kinepolis, ADO Den Haag, Silverdome en Ayers Rock. De ZoetermeerPas is een pas voor mensen met een laag inkomen. De pas geeft korting op sportieve, leerzame en culturele activiteiten.

“Ook willen wethouder Isabelle Vugs (onderwijs, red.)en ik in gesprek met scholen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen in Zoetermeer aan het begin van het nieuwe schooljaar op schoolreisje kunnen. Een goede start is heel belangrijk,” vervolgt wethouder Kuiper. De wethouders gaan op 22 juni met twintig schoolbesturen om de tafel. “Veel scholen hebben wel voorzieningen voor kinderen wiens ouders het schoolreisje kunnen betalen, echter niet allemaal.” De gemeente weet nog niet om hoeveel scholen het gaat.

Het is de bedoeling dat de extra bijdrage voor uitjes en schoolreisjes structureel wordt, zo meldde Kuiper. Voor de besteding van de rest van het geld is de gemeente in gesprek met scholen, organisaties voor kinderopvang, sportcoaches en buurtwerkers.

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-