20170427 101239

De Positieve Ambassadeurs van Zoetermeer: Ronnie (in geel) en Ron.

Zoetermeerders Ron Sloof en Ronnie Meurs, sinds twee maanden de zelfbenoemde ambassadeurs van Zoetermeer, openen op 10 juni in de Dorpsstraat 97 de Positieve Ambassade. Hangt de vlag uit, dan is de ambassade geopend. Je kunt er echter niet zomaar naar binnenlopen: via Facebook kan een ‘visum’ worden aangevraagd. De ambassade moet een ontmoetingsplaats worden.

De twee Zoetermeerders (Ron draagt een blauw pak, Ronnie een geel pak) zijn in korte tijd ongekend populair geworden. In hun opvallende pakken verschijnen ze op evenementen zoals Koningsdag (“We zijn twaalf uur in touw geweest”) , de Teckeldag in de Dorpsstraat en bij winkelopeningen in de hele stad. Of het nu Rokkeveen of het Stadshart is, ze duiken overal op. Soms lopen ze ook gewoon wat rond en maken her en der een praatje. Ze zijn zelfs zo populair, dat sommige mensen liever met hen op de foto willen dan met de wethouder.  Hoewel ze de publiciteit niet schuwen, letten ze er goed op zichzelf niet te veel op de voorgrond te stellen. “Schoenmaker Tico had onlangs weer een schoenpoetsactie in een  verzorgingstehuis. SBS-6 had er lucht van gekregen dat wij er ook zouden zijn en wilde opnames maken. Wij hebben het afgehouden: we vonden dat alle aandacht naar Tico uit moest gaan.”

 

Zelf betaald

Ron en Ronnie hebben niets met de gemeente Zoetermeer te maken: ze betalen alles uit eigen zak en doen alles in hun eigen tijd. “De gemeente heeft al wel positief gereageerd, ze vinden dit helemaal leuk.” Het gouden duo kent elkaar pas acht weken. Ze leerden elkaar kennen in café Hovestein aan het einde van de Dorpsstraat. Het klikte. Beiden zijn geen vergaderaars, ze doen gewoon. “Het enige waar we over vergaderd hebben is over de maat van onze kostuums.” Beiden zijn het doeners die met een positieve houding in het leven staan. Mannen die zich bovendien  in het vrijwilligerswerk verdienstelijk maken: Ronnie bij Stichting De Zonnebloem, Ron bij een zorgboerderij. “De maatschappij is goed voor ons geweest. Daarom willen wij wat terug doen. Zoals wij het doen – hands-on overal bezig zijn - is het eigenlijk heel simpel om goed te doen.”

En ze hebben de instelling om de handen uit de mouwen te steken: ze helpen mee door bijvoorbeeld voor pop-up gastheer te spelen, een aquarium voor iemand schoon te maken, iemands band te plakken of sateetjes te bakken. Toen eind maart bij de Stichting Iedereen een Maaltijd in het Woonhart was ingebroken, rukten ze meteen in hun pakken uit om de deur dicht te timmeren. Ze zijn altijd vrolijk en positief. “Uiteraard mogen bedrijven zich melden en gaan we in gesprek. Zij beoordelen dan of er een eenzijdig commercieel belang is of dat zij middels hun activiteiten kunnen kijken of het past in het kader van dienst, wederdienst”. De ambassadeurs kijken of zij samen met het bedrijf anderen hiermee kunnen helpen. Dit geldt ook voor donaties.

 

Kleine dingen

Ze bepalen iedere dag, iedere week waar ze zin in hebben. “Wij willen een voorbeeld zijn in Zoetermeer. We willen laten zien dat je elkaar gewoon kunt helpen. Dat zit hem soms in kleine dingen. Zeg elkaar eens gewoon goedendag.” Ze vervullen ook een verwijsfunctie voor de gewone man en vrouw in de straat. ”Mensen zullen niet zo gauw met grote levensproblemen naar ons toekomen. Voor kleinere problemen verwijzen wij de mensen door: we hebben een heel groot netwerk.”

Ron en Ronnie zijn niet gespeend van humor. Met hun blauw-gele kostuums aan wandelden ze eens binnen bij de Zeeman. Het bedrijf heeft dezelfde huiskleuren. “We deden even of wij inspecteurs van het bedrijf waren. Of ze de mandjes even in de goede volgorde wilden neerzetten. Maar we hebben de verkoopster gauw verteld wie we wel waren.” Ze zijn door hun pakken zo toegankelijk, dat mensen zelfs hun boodschappentassen openen om hun inkopen te laten zien. De aanhang van de positieve ambassadeurs groeit snel. Dat blijkt onder meer uit het toenemende aantal volgers op Facebook.

De ambassadeurs zijn overigens niet van plan om buiten Zoetermeer reclame te gaan maken voor onze stad. “Zoetermeer is zelf groot genoeg, er zijn genoeg organisaties die Zoetermeer kunnen promoten.”

Wat vinden ze eigenlijk zo leuk aan Zoetermeer? Ronnie: “Zoetermeer is een grote stad met een dorps karakter. Het Stadshart en de Dorpsstraat zijn twee aparte werelden. En ik vind dat er best veel verdraagzaamheid is. En de infrastructuur van de stad is helemaal perfect. Zo is het bijzonder dat iedere wijk zijn eigen winkelcentrum heeft. Er is een grote verscheidenheid aan scholen en woningen, alles zit door elkaar, iedereen respecteert elkaar.”

En ze stomen door: zo heeft de Zoetermeers coverband Mpac speciaal voor het duo een lied geschreven. Ook zijn ze van plan een Geel-Blauwdag op te zetten, die elk jaar terugkomt. Over de precieze invulling wordt nog nagedacht.

 

Tekst Christa van der Hoff

Foto Rita Soutendijk

-advertenties-

-goede doel-