Dambar copyZaterdag 20 mei komt Dambar, een zilversmid uit Nepal, naar Wereldwinkel Zoetermeer, gelegen aan de Dorpsstraat 107. Hij brengt een unieke, handgemaakte collectie mee en zal demonstreren hoe zijn zilveren Fairtrade gecertificeerde sieraden worden gemaakt.

Dambar reist door Europa en Australiƫ omdat er nu weinig toeristen Nepal bezoeken. Daarnaast hebben de Nepalezen zelf weinig geld om sieraden te kopen. Dambar is geboren in een gezin van de laagste kaste. Hij leerde zilveren sieraden maken in een bedrijfje in Kathmandu. In die tijd ontmoette hij een Nederlander, die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Zijn Nederlandse sponsor hielp hem daarna met de bouw van een huis en werkplaats. Dambar wilde op zijn beurt ook andere kansarme mensen uit de laagste kaste helpen. Hij maakte van zijn atelier een bedrijfsschool, waar andere mensen uit dezelfde kaste het vak van zilversmid kunnen leren. Zo krijgen ze de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan vakmanschap en design en moet voldaan worden aan de richtlijnen van Fair Trade. Zijn bedrijfje levert producten aan Nederland, Duitsland, Zwitserland, Australiƫ, Canada, en de Verenigde Staten. In Nederland zijn de sieraden te koop bij de Wereldwinkels. Het zilver is van de hoogste kwaliteit. De sieraden zijn handgemaakt voor een eerlijke prijs. Het zilver heeft het keurmerk van de Waarborg Holland in Gouda.

Door de aardbeving is de handel ingestort. Verschillende werknemers zijn afgereisd naar het Midden-Oosten om daar te werken. Zijn geboortedorp, hoog in de bergen, is zwaar getroffen. Dambar helpt bij de wederopbouw van scholen, waterleiding en huizen.

Op zaterdag 20 mei is Dambar in de Wereldwinkel Zoetermeer. De opbrengst van de verkoop gaat helemaal naar zijn bedrijfsschool. Dambar vertelt u graag meer en is aanwezig tussen 10.00-17.00 uur. Meer informatie over zijn collectie is te vinden op www.dambar-silver.com.

-advertenties-

-goede doel-