Op Nationale Molendag , zaterdag 13 mei, organiseert stichting Molen De Hoop met hulp van vele vrijwilligers weer het Molenontbijt; een ontbijt rond enige korenmolen in Zoetermeer.

Molenontbijt M.KievitsKorenmolen De Hoop is één de weinige echte rijksmonumenten in Zoetermeer. Ook één van de mooiste molens in Nederland. De Hoop is een ronde stenen stellingmolen uit 1897. De Hoop werd gebouwd ter vervanging van een eerdere ‘wind- en stoomkorenmolen, tevens pelmolen’ van Bastiaan Hoogenboezem op dezelfde plek, die in de vroege ochtend van 16 januari 1897 uitbrandde.

In 1936 is binnenkant uit de molen gesloopt en sindsdien was De Hoop uitsluitend in gebruik als graansilo. Na een ingrijpende restauratie die duurde van 1983 t/m 1986 was de molen weer maalvaardig. Sindsdien wordt wekelijks in de molen op ambachtelijke wijze graan gemalen. Op vrijdagen en zaterdagen is de molenwinkel geopend en worden er allerlei bakbenodigdheden verkocht.

Onderhoud

Jaarlijks kost het ruim 20.000,- euro om de molen in stand te houden. Dat doet De Stichting Molen De Hoop samen met 20 mensen, die zich geheel belangeloos inzetten om deze molen open en werkend te houden.

Het ontbijt

Met het ontbijt hoop de stichting geld op te halen voor de renovatie van de molenwinkel. Het ontbijt begint om 09:00 uur en duurt tot 11:00 uur. Kosten: € 10,00 p/p, kinderen t/m 12 jaar betalen € 5,00. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Molen De Hoop, Eerste Stationsstraat 37A (vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur), alle winkels van Bakker Ammerlaan, Van Herwijnen, Dorpsstraat 66 en Helders’ Drankenspeciaalzaak, Dorpsstraat 130. Zolang de voorraad strekt. Het aantal plaatsen is beperkt en op=op!

Foto: M. Kievits.

-advertenties-

-goede doel-