Voor 2025 krijgt Zoetermeer er 2000 sociale huurwoningen bij. Nieuwe woningen komen bij de ov-knooppunten, niet in ‘weilanden’. Zo worden er bijvoorbeeld woningen gemaakt van kantoren, zoals dat in twee kantoren op de Engelandlaan gebeurt. Dit vertelde wethouder Taco Kuiper (PvdA) gisteren naar aanleiding van de presentatie van de woonvisie van de Woningmarktregio Haaglanden 2017-2021.

foto jongerenwoningen PalensteinDeze woonvisie is opgesteld door de Bestuurlijke Tafel Wonen. Hierin zijn de negen Haaglandse gemeenten vertegenwoordigd zoals Zoetermeer, Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker, Nootdorp en Midden-Delfland. Zoetermeer is voorzitter van deze Tafel.

In de woonvisie staan vijf concrete plannen. Dat zijn het opstellen van een regionaal woningbouwprogramma, het aanbieden van voldoende betaalbare woningen, het duurzaam bouwen en renoveren, de regio levensloopgeschikt maken en het werken aan leefbare en prettige wijken.

De Haaglandse gemeenten willen er voor 2025 zo’n 50.000 woningen bij. Er worden nieuwe huizen gebouwd, maar de gemeenten gaan ook kijken naar leegstaande kantoren en bedrijventerreinen. De focus ligt op huizen voor jongere, oudere en kleinere huishoudens: de vraag naar huizen neemt in deze groepen toe. Daarnaast is er veel vraag naar sociale huurwoningen.

 

Duurzaam

De regio wil in 2050 CO2-neutraal of energieneutraal zijn. De negen gemeenten willen dat alle woningen en gebouwen overstappen van fossiele brandstoffen zoals gas naar duurzame brandstoffen zoals zonne-energie. Ook bij de bouw en renovatie van woningen staat duurzaamheid neutraal.

Daarnaast moeten er voldoende levensloopbestendige woningen komen. Daarmee moeten mensen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. “Te denken valt aan wonen bij een zorgaanbieder in de buurt, en ook dichtbij voorzieningen,” legt wethouder Kuiper uit.

 

Bloemkoolwijken

Ook verouderde wijken, zoals vooroorlogse achterstandswijken en naoorlogse hoogbouwwijken krijgen aandacht. Een derde type wijken dat aandacht krijgt zijn de zogenoemde bloemkoolwijken ofwel woonerfwijken uit de jaren ’70 en ’80. Deze woningen, die een vijfde deel uitmaken van de woningvoorraad in Haaglanden, zullen worden opgeknapt en verduurzaamd.

-advertenties-

-goede doel-