Een meerderheid van de gemeenteraad van Zoetermeer ia maandagavond akkoord gegaan met verder onderzoek naar de komst van een Holland Outlet Mall (HOM) in de stad. Hoe reageren de diverse partijen in Zoetermeer op dit besluit? We hebben de verschillende meningen voor u op een rij gezet.

 

gd HhqOc CDA: Outlet gaat binnenstad niet redden

Volgens het CDA is het outlet-concept niet innovatief genoeg om het centrum klaar te stomen voor de toekomst. De CDA-fractie in de Zoetermeerse gemeenteraad blijft daarom kritisch over het plan om te komen tot een HOM en steunt het voorstel van het college dan ook niet.
Het CDA heeft geen vertrouwen in het plan voor de HOM omdat er onvoldoende is nagedacht over de verbinding tussen Dorpsstraat, Stadshart en Woonhart. "Het risico bestaat dat we straks, na veel geld te hebben uitgegeven, in onze maag zitten met drie in zichzelf gekeerde en kwijnende gebieden”, aldus CDA-fractievoorzitter Ingeborg ter Laak.
De CDA-fractie vindt dat er eerst gekeken moet worden naar mogelijkheden om te vernieuwen in de bestaande winkelgebieden zoals Stadshart en Dorpsstraat.

 

download 1VVD stelt voorwaarden aan komst HOM

De VVD ziet de mogelijke komst van de HOM als een enorme kans voor Zoetermeer. De VVD geeft daarbij wel voorwaarden mee, om verkeers- en parkeeroverlast te voorkomen, de effecten van geluid- en fijnstof te beperken, en om de verbinding met de binnenstad en de veiligheid rondom de HOM te bevorderen. VVD vice-fractievoorzitter Lisette Meijer: "De meeste tegenstanders die zich hebben gemeld lijken niet zozeer tegen de komst van de HOM, maar vooral tegen de gevolgen die zij menen dat de komst van de HOM met zich mee zal brengen”. De VVD vindt het belangrijk dat bij de verdere uitwerking van de plannen constructief en transparant wordt samengewerkt met alle betrokkenen. Zo draagt één van de VVD-moties het college op de wijken in te gaan om samen met de bewoners van de wijken De Leyens en Buytenwegh de huidige verkeersproblemen te bekijken en de uitkomsten hiervan mee te nemen in de voorgestelde oplossingen. Ook het creëren van de verbinding met het Stadshart en Dorpsstraat moet in samenwerking de betrokken ondernemers en eigenaren gestalte krijgen.

 

 

downloadSP: geen toegevoegde waarde

De SP stemde afgelopen maandag tijdens de gemeenteraadsvergadering tegen de komst van de Holland Outlet Mall. De Holland Outlet Mall heeft voor Zoetermeer geen toegevoegde waarde en pleegt een roofbouw op de stad, aldus de SP. Raadslid Lennart Feijen "De gemeenteraad stelt wederom de belangen van het kapitaal boven dat van de mensen in de stad. Teleurstellend dat de bezwaren van inwoners en ondernemers niet voldoende serieus worden genomen. Inwoners zitten straks met een verkeersinfarct, parkeerproblemen en milieuschade terwijl het de ondernemers net dat duwtje over de rand naar faillissement kan geven.”

 

LHN nieuw logoLHN blij met volgende stap in realisatie HOM

De LHN heeft vóór dit voorstel gestemd. De partij is van mening dat de komst van de HOM een unieke kans is voor Zoetermeer. Winkelen is immers de belangrijkste reden voor bezoekers om naar Zoetermeer te komen, aldus de LHN. Dagtoerisme levert de stad inkomsten, werkgelegenheid en indirect ook betere voorzieningen op voor de hele stad. Door de HOM in het centrum te positioneren, is samenwerking en verbinding mogelijk en kunnen het Stadshart en de bewoners van Zoetermeer mee profiteren.

 

logo pvdaPvdA: stemt onder voorwaarden in

De PvdA verwacht dat een Outlet Mall met deze voorwaarden een aantrekkende werking zal hebben en dat het de gehele binnenstad economische groei zal opleveren. Een initiatief van de PvdA is het ontwikkelen van een transferium aan de rand van de stad waar de auto geparkeerd kan worden, om vervolgens met pendelbussen naar het HOM te worden vervoerd. Verder wil de PvdA dat er een investeringsfonds komt om zo extra te investeren in het Stadshart en de Dorpsstraat.
Ook wil de PvdA een duidelijke exit-strategie. Mocht de HOM onverhoopt toch geen succes worden dan moet ervoor gezorgd worden dat het zo omgebouwd kan worden voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld wonen. Chantal Walther: "Een Outlet Mall kán een kans zijn voor de stad. We geven als raad harde voorwaarden mee en het college moet echt aan de slag en met een klinkend resultaat terugkomen!”

 

 ZoetermeerVooruitZoetermeer Vooruit enige lokale partij tegen HOM

Zoetermeer Vooruit sprak zich als enige lokale partij uit tegen dit raadsvoorstel. Juliette Meurs-Troch: "Zoetermeer Vooruit is geen voorstander van een Holland Outlet Mall in deze vorm. Er zijn te grote financiële risico's aan verbonden en te veel onzekerheden om dit naar onze mening verantwoord door te zetten. We hebben al een half miljoen uitgegeven en het zal steeds moeilijker worden om ermee te stoppen omdat iedere volgende stap nog meer investering vraagt."
Het grote aantal ingediende (en aangenomen) amendementen is voor Zoetermeer Vooruit bevestiging dat het raadsvoorstel niet goed is opgesteld of in ieder geval onvolledig is.

 

midden hollandOndernemers uit de regio rond Zoetermeer betreuren besluit gemeenteraad

De winkeliers- en ondernemersverenigingen uit Alphen aan den Rijn, Boskoop, Gouda, Krimpenerwaard, de Leidse regio, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas betreuren het besluit van gemeenteraad van Zoetermeer om akkoord te gaan met de verdere uitwerking van de Holland Outlet Mall (HOM). Zij stellen dat de vernieuwing van de retailsector moet plaatsvinden in de bestaande winkelgebieden.

"Zoetermeer gokt op het verkeerde paard”, volgens Nico Voogt, voorzitter van Gouda Onderneemt, die spreekt namens de verschillende ondernemersverenigingen in de regio. "De wereld verandert, de retail moet vernieuwen en de Mall of the Netherlands verdient een stevig antwoord. Dat is niet een Holland Outlet Mall erbij in Zoetermeer. Dat antwoord moet juist komen van de (bestaande) retailers uit Zoetermeer en de regio. Het toevoegen van 31.000 m2 (in de laatste fase. Hom start met 18.000 m2, red) dat niet onderscheidend is, draagt niet bij aan het gezamenlijk formuleren van dat antwoord en staat bovendien haaks op de doelstellingen uit de Retailagenda en de Retaildeals die de Rijksoverheid, de provincies en de Nederlandse gemeenten met elkaar maakten, aldus Voogt. En van afstemming met de regio’s is absoluut geen sprake.”

 

provast 1Provast: belangrijke stap verder

Hans de Jong, partner Provast: "De afgelopen maanden is een brede discussie ontstaan over de komst van de Holland Outlet Mall. De gemeente Zoetermeer heeft moed en daadkracht getoond door nu groen licht te geven voor deze grote kans voor de stad en omgeving. Bij de verdere uitwerking van de HOM zullen wij het constructieve overleg vanuit de samenspraakprocedure met alle belanghebbenden voortzetten.”

 

groenlinksGroenLinks wil niet dat HOM de stad nog jaren blijft gijzelen
De fractie van GroenLinks vindt dat er te grote risico’s genomen worden met de leefbaarheid van de stad en de vitaliteit van het stadshart, door in te stemmen met een vervolgfase over de komst van de HOM. Bovendien zal het nog lang duren voordat een definitief besluit genomen kan worden, waardoor de HOM de ontwikkelingen in de binnenstad nog jaren zal gijzelen

 

 

 

Lees hier alles over de HOM: Overzicht HOM artikelen

En ons artikel over het raadsbesluit van afgelopen maandag: Gemeenteraad over Holland Outlet Mall (HOM): ‘it giet oan’

 

-advertenties-

-goede doel-