Wekenlang hebben de politieke rayonhoofden ongeduldig staan trappelen. Maar gisteravond was het dan echt zover. Met een grote meerderheid (28 voor, 11 tegen) besloot de Zoetermeerse gemeenteraad door te gaan met verdere uitwerking van de Holland Outlet Mall (HOM): ‘it giet oan’.

Voor het verlossende woord kon vallen, was veel reparatiewerk aan het ‘ijs’ noodzakelijk. In de vorm van 16 amendementen en 7 moties stelden de Zoetermeerse politieke partijen hun voorwaarden voor steun aan het vervolg voor de Mall. De partijen hopen met het indienen van de voorwaarden de voorziene problemen op het gebied van verkeer, parkeren en leefomgeving en milieubelasting op het hoofd te bieden.

20170123 224616Zorgen

Een meerderheid van de raad vond ook dat er belangrijke verkeersknelpunten in de stad nog voor de bouw van de Outlet Mall moet worden opgelost en dat er een goede verbinding moet komen tussen de HOM en het Stadshart. Lisette Meijer (VVD): “De Holland Outlet Mall is een unieke kans voor meer bruis in de stad, meer bezoekers en meer werkgelegenheid. Maar zorgen zijn er ook. Daarom moeten we de plannen van het college aanscherpen. Zo zullen we de parkeerproblemen beter in kaart moeten brengen en een beter beeld krijgen van de verkeersstromen.” Hilbrand Nawijn (LHN) onderstreepte de visie van de VVD. “Natuurlijk zijn er ook zorgen rond de komst van de HOM. Zorgen die de gemeente samen met de inwoners moet oplossen.” Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer): “De zorgen van de Zoetermeerders moeten worden weggenomen. Dat betreft natuurlijk alle terechte zorgen die de mensen hebben, maar dat betreft ook allerlei ideeën en aannames die niet kloppen. Er zijn werkelijk mensen in Zoetermeer die denken dat er vanaf de opening in 2020 7 miljoen mensen door onze straten rijden. Het is bij onze bevolking nog totaal niet duidelijk dat gestart wordt met een HOM dat kleiner is dan het huidige Woonhart en dat we pas als dat een aantal jaren open is een vervolgbesluit zullen nemen over een eventuele uitbreiding”, aldus Van der Meer.

Tegenstanders

Toch bleek niet iedereen van schaatsen te houden. Ingeborg ter Laak (CDA). “Verdergaan met de HOM is een groot gewichtig besluit. Het CDA heeft de belangen gewogen en is tot de conclusie gekomen dat er geen vertrouwen is. Maar durf dan maar eens ‘Nee’ te zeggen.” Toch doet het CDA dat: “We vinden het plan niet realiseerbaar, er zijn geen betrouwbare cijfers en de financiële gevolgen voor de stad, als het mis gaat, zijn onduidelijk.” Ook Jordy Boerboom (GroenLinks) houdt koude voeten. “De onderzoeken zijn onvolledig en er worden grote financiële risico’s genomen die invloed kunnen hebben op het spaarpotje van Zoetermeer. Eigenlijk had Zoetermeer zijn geld net zo goed naar het casino kunnen brengen.”

Wakken

Het ijs is nu volgens de gemeenteraad sterk genoeg om de HOM de volgende fase in te laten gaan. Een fase waarin de samenwerkingsovereenkomst wordt opgesteld, die weer ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd. Parallel hieraan start het college met de verkeerskundige uitwerking en het actualiseren van het Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) en het onderzoek ‘Regionale behoefte en effecten HOM’ (van DTNP). Toch blijft nog onzeker of het ijs de komende maanden sterk genoeg blijft. Wethouder Mariette van Leeuwen: “We moeten de voorziene problemen natuurlijk wel oplossen. Anders kunnen we net zo goed stoppen met de plannen.” Er is in ieder geval 1 politieke partij die de komende maanden met liefde en plezier wakken in het ijs blijft slaan. Lennart Feijen (SP) “We hopen dat het plan op de mesthoop terecht komt, net als het Chinese themapark en het indoorgolfterrein. Wij zullen de plannen dan ook blijven saboteren.”

-advertenties-

-goede doel-