Burgemeester Aptroot werd wel even overvallen door de vraag van de commissaris van De Koning in Zuid-Holland ‘Wil je waarnemend burgemeester van Wassenaar worden?’ Maar vlak daarna reageerde Aptroot met een enthousiast ‘Ja!’

“Het zal een pittige klus worden, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed te combineren is met mijn taken in Zoetermeer!”, aldus burgemeester Aptroot. Na slechts enkele dagen voorbereiding, afgelopen vrijdag was de kennismaking met de gemeenteraad van Wassenaar, werd de heer Aptroot maandagmiddag beëdigd als waarnemend burgemeester in Wassenaar.

De opdracht die burgemeester Aptroot mee kreeg van de commissaris van De Koning luidt als volgt: de waarnemend burgemeester moet de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente normaliseren en advies geven over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. De benoeming duurt tot de gemeenteraadsverkiezingen begin 2018.

20170116 96896Geen onbekende in Wassenaar
De heer Aptroot is geen onbekende in Wassenaar, zijn woonplaats tot 4,5 jaar geleden, toen hij burgemeester van Zoetermeer werd. Het ging hem aan het hart te zien dat Wassenaar politiek gezien in zwaar weer verkeerde de afgelopen tijd. Hij is er wethouder geweest, en loco-burgemeester. De heer Aptroot verliet de gemeenteraad van Wassenaar in 1998.
In Wassenaar zal Aptroot zich als waarnemend burgemeester vooral concentreren op de kerntaken. Veel neventaken, zoals bijvoorbeeld het bijwonen van recepties van de ruim 50 in Wassenaar wonende ambassadeurs, zal hij niet op zich nemen. Aptroot: “Ik ben eerst en vooral burgemeester van Zoetermeer, hier blijft alles zoals het is. Ik ga in Zoetermeer geen taken afstoten, maar ben ervan overtuigd dat het goed te combineren is”.

Dodenherdenking
"Er zullen niet veel momenten zijn waarop ik tegelijkertijd in beide gemeente aanwezig moet zijn. De Sinterklaas intocht is in beide gemeenten op een ander moment. De enige officiële gelegenheid die ik nu kan bedenken is de dodenherdenking. Die kan natuurlijk niet verzet worden. In dat geval moet de loco burgemeester van Wassenaar deze taak op zich nemen," zegt Aptroot.

‘Niet zonder de steun van mijn vrouw’
Mevrouw Aptroot staat volledig achter de beslissing van haar man. Voor burgemeester Aptroot is deze steun heel belangrijk: “Zonder de steun van mijn vrouw zou ik het niet doen, punt! Maar mijn vrouw reageerde meteen heel enthousiast en vond het geweldig dat ik in Wassenaar kan helpen om de boel weer op de rails te krijgen”.

Salaris niet dubbel
Voor de dubbele baan krijgt burgemeester Aptroot niet dubbel betaald, al gaat hij er wel een stukje op vooruit. “Burgemeesters krijgen betaald per inwoneraantal. In dit geval wordt het inwoneraantal van Wassenaar, zo’n 26.000, opgeteld bij het Zoetermeerse inwoneraantal. Per saldo zijn beide gemeentes straks minder geld kwijt aan hun burgemeester”

Gaat u in 2018 Zoetermeer verruilen voor Wassenaar?
Burgemeester Aptroot zegt hierover: "Ik wilde heel graag burgemeester worden van een grote stad en Zoetermeer had mijn grote voorkeur. Het is voor mij een enorme eer om burgemeester te kunnen zijn in Zoetermeer. Mijn eerste prioriteit ligt echt hier in Zoetermeer". In 2018 loopt de ambtstermijn van de burgemeester af in onze stad en is ook zijn taak in Wassenaar gedaan. De kans is aanwezig dat Aptroot de laatste burgemeester van Wassenaar zal zijn. Dit omdat daar gekeken wordt of deze gemeente samen gaat met één of meerdere andere gemeentes. Aptroot spreekt zich echter nog niet uit over zijn plannen na 2018.

Lees ook: Aptroot-ook-burgemeester-van-Wassenaar

 

Video: Fred Wolters, Wolters Producties

 

-advertenties-

-goede doel-