Mooi2kwartaal2015

 logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI! Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI! in 2015.

 

April 2015

20150421 46003
Kinderen organiseren High Tea voor ouderen in Rokkeveen

Op dinsdag 21 april organiseerde het Kinderwerk van MOOI een High Tea voor ouderen van de Koffieochtend in Rokkeveen-West. De groep, die gewoonlijk op donderdagochtend bijeenkomt in het wijkgebouw aan het Morapad, werd op 21 april voor de High Tea ontvangen door kinderen van de MOOI kindermiddag en hun ouders. De ouderen genoten van het heerlijke zonnige weer op het terras voor het wijkcentrum, terwijl de kinderen heerlijke kleine high tea gerechtjes serveerden.

Het idee voor de verwen-middag komt voort uit de wens tot het op verbinden van jong en oud in de eigen wijk. De activiteit werd georganiseerd door Iris Janse, die elke week in het wijkcentrum aan het Morapad de kindermiddag organiseert. Iris: “Het is een hoop werk om alle hapjes te maken, maar als je dan ziet hoe de mensen genieten is het dat werk dubbel en dwars waard! De meiden van de kindermiddag vinden het ook heerlijk om te helpen, dus iedereen geniet hier!”

 Pannenkoekenfeest Balijhoeve 10 04 2015 Rob Verbunt MG 4898 Foto bij Persbericht MOOI Speeddating Morgenster 
Pannenkoekenfeest bij De Balijhoeve

Op vrijdag 10 april, werden 47 ouderen van de Zonnebloem Zoetermeer-Buytenwaert ontvangen bij Stadsboerderij de Balijhoeve voor een Pannenkoekenfeest. Zij werden die ochtend verwelkomd door leerlingen van het Stedelijk College en Het Atrium.

De makelaardij Maatschappelijke Stage van MOOI zorgde voor de verbinding tussen jong en oud en de verbinding met de natuur. Leerlingen brachten de gasten naar hun plek, in de zon of in de schaduw en serveerden koffie, thee en lekkers.

Speeddate middag in De Morgenster

Op 30 maart organiseerden twee MBO 2 leerlingen Zorg en Welzijn van het ONC Clauslaan, een speeddate middag in het restaurant van verzorgingshuis De Morgenster. De leerlingen, Leysi en Melanie werden begeleid door Marja Meijer van Stichting MOOI. De middag was een afronding van een behoefteonderzoek naar vriendschaps-datingbureau 'KLIK.'

 

 

Mei 2015

Photo 13 05 15 15 31 32  IMG 20150422 WA0004
 Slagwerk in de Bus

Woensdag 13 mei werd er een workshop trommelen voor kinderen gegeven in Bus 63, het buurthuis van st. Mooi op de Busken Huethove in Buytenwegh. Deze workshop is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Stichting Mooi, stagiaires van het ID-college en het CKC en werd gegeven door Robert Kluivers, een docent slagwerk.

Zo'n 35 enthousiaste kinderen kregen les in het bespelen van o.a. de djembé en de conga.

 

Kunst op straat

Anneke Janse, kinderwerker Stichting MOOI: "Ik werd echt geraakt door de tekening van dit meisje. Tijdens onze activiteit met straattekeningen maakte zij met krijt deze tekening van haar gezin. De sterretjes staan voor haar overleden zusje, die nu een sterretje is". 

 budgetkring

Vliegende start Budgetkring in Zoetermeer

De Budgetkring, een project waarmee Stichting MOOI eind 2014 startte in Zoetermeer blijkt een succes. Het project, dat erop is gericht om grip te hebben op je uitgaven en toch binnen je budget, leuke dingen te kunnen doen, is inmiddels gestart in Buytenwegh en Palenstein.

Feruze Sarikas, projectleider van de Budgetkring in Zoetermeer vertelt: “Een kring bestaat idealiter uit zo'n acht deelnemers. Voorgezeten door een getrainde vrijwillige begeleider, wordt in 14 bijeenkomsten, het leefstijlprogramma ‘Gelukkig met genoeg’ doorlopen. De aanpak is succesvol omdat de deelnemers niet alleen het lesprogramma behandelen maar ook concreet aan het werk gaan.”

 5 mei 2015: Nationaal Straatvoetbal toernooi in Palenstein

Voor de tweede maal vond het Nationale Straatvoetbal toernooi in Palenstein plaats. De SVBN had een prachtige voetbalboarding verzorgd en veel teams uit Zoetermeer en ook Den Haag en Schiedam hadden zich opgegeven. De organisatie bestond uit een groep van 27 vrijwilligers en mensen van de verschillende samenwerkende organisaties: MOOI, Gemeente Zoetermeer, Stichting On-time, Vestia, De Goede Woning en supermarkt Dirk van den Broek. De weergoden waren het toernooi niet gunstig gezind, toch kon de organisatie, voordat het noodweer echt los barstte, snel schakelen door het toernooi voort te zetten in de Cor van Zijpzaal in het Castellum.

 thumb 3086 newsItem
20150519 49555
Zorgvrijwilligers verhogen kwaliteit van het leven

Lenneke van Berkel zorgt voor de bemiddeling tussen mantelzorger en zorgvrijwilligers. “In het ZoSamen loket zit heel veel van mijn passie, ik geloof erin dat deze samenwerking tussen de partijen mensen verder helpt, daar wil ik mij graag voor inzetten!”, aldus Lenneke. Lenneke van Berkel heeft een zeer uitdagende taak. In een tijd waarin kinderen en volwassenen met een chronische aandoening of ouderen met een beperking langer thuis moeten blijven wonen, zijn er steeds minder vrijwilligers die kunnen ondersteunen. Maar de vrijwilligers zijn juist meer dan ooit hard nodig!

Zorgvrijwilliger klinkt als iemand die komt helpen met verzorgen, maar dit is niet waar het om gaat. De zorgvrijwilliger komt langs bij een mantelzorger en gaat met haar man Kees even wandelen of vissen. Kees is dan even uit huis en zijn vrouw kan even haar eigen zaken regelen. Een vrijwilliger kan kwaliteit van leven toevoegen. Het is ook heel fijn dat iemand niet voor je ziekte komt maar voor jou, ondanks de ziekte. Mensen zijn zo weer onderdeel van de samenleving en bloeien helemaal op.

Sinds 1 jan 2014 is er speciaal voor mantelzorgers en vrijwilligers één loket dat hen bij elkaar brengt. Dit gaat onder de naam: ‘ZoSamen’, waarin vrijwillige en professionele organisaties intensief samenwerken. Dit zijn onder andere Humanitas, Zonnebloem en het Rode kruis. Palet Welzijn en Stichting MOOI verzorgen het ZoSamen loket bij het Vip aan het Zuidwaarts.

 

Juni 2015

Trendy 017 Artist-006.jpg

JijDoet Modeshow

Maandenlang waren de jongeren van JIJDoet in de weer om alles te regelen voor de JIJDoet modeshow. Het project van Stichting MOOI laat jongeren doen waar ze goed in zijn en spreekt elke jongere aan op zijn of haar passie,of dit nu op het gebied van mode, organiseren of muziek ligt. Een team van 20 jongeren heeft alles zelf in de hand. Van kleding kopen, verstellen en showen tot aan de opbouw van de stage, het licht en het geluid. 

De Presentatrice van de modeshow bij JIJDoet is Dewi. Zij is jong en een aankomend talent. De modeshow, die meteen ook de kick off is voor het nieuwe project JijDoet, is van start gegaan met het thema Festival. Meteen een zonnig thema wat pas bij het mooie weer. De catwalk ligt op het Stadhuisplein en bezoekers kunnen langs de kramen of even zitten langs het platform om te kijken.

Taco Kuiper heeft de modeshow geopend en de modellen liepen als volleerde mannequins op de catwalk om hun 2e hands kleding te showen.

 

 FF-001.jpg Artist-011.jpg FF-005.jpg
20150626 56052 Buytenwegh viert Zomerfeest

Zangeres Daisy van The Voice Of Holland was special voor het Zomerfeest naar Buytenwegh gekomen, zij gaf vrijdag 26 juni een optreden voor alle buurtbewoners. Het grote zomerfeest voor de buurt werd georganiseerd door Stichting MOOI en andere organisaties in de wijk en vond plaats op het schoolplein van ’t Schrijverke.

De djembé workshop werd goed bezocht, veel deelnemers werden gegrepen door het aanstekelijke ritme van de Afrikaanse djembé trommels. Ook waren er spelletjes en een hindernisbaan voor de kinderen.

 

20150610 53795 jun proeven van palenstein
Buiten spelen is een feest!

Woensdag 10 juni hoefde niemand zicht te vervelen tijdens de Nationale Buitenspeeldag! Stichting MOOI organiseerde, samen met andere organisaties, in de Tipi-tuin in Palenstein een leuke activiteitenmiddag om lekker buiten te spelen! Het feest werd geopend door wethouder Taco Kuiper, die samen met de kinderen voorstelde om de toespraak kort te houden en lekker te gaan spelen.

Alle kinderen vonden een plekje bij de activiteiten, maar eerst even langs bij het schminken zodat je er super mooi uit ziet en dan een broodje bakken bij het kampvuur. Of toch maar een bijtje knutselen of tekenen bij de knutseltafels? 

Raadsleden, wethouders en partners 'Proeven van Palenstein'

Op donderdag 4 juni bezochten Zoetermeerse Raadsleden de wijk Palenstein onder de noemer 'Proeven van Palenstein'.

Met dit bezoek werden de nieuwe Raadsleden in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de 'wijkaanpak Palenstein.' Vanaf het Stadhuis werd er te voet een tochtje gemaakt langs bekende plekjes in Palenstein, alvorens het gezelschap neerstreek bij de Diederik van Teilingenlaan voor een voorgerecht. Daarna volgde een hoofdgerecht door Piëzo in Castellum Palensteyn en werd de tocht afgesloten in het centraal bureau van MOOI aan de Willem van Cleeflaan.

Daar had manager Jolanda Letterie voor een traditionele Tiramisu gezorgd en voor een versie met aardbeien en munt. Tijdens de losse onderdelen van de maaltijd, vertelden de gastheren, gastvrouwen die de karavaan ontvingen, over hun activiteiten in de wijk.

Klussendienst geeft jongeren een kans

20150520 49709

Ronald Breedijk is hét gezicht van de Klussendienst van stichting Mooi! in Zoetermeer. Iedereen kent hem en weet hem te vinden. Ronald is overal tegelijk bezig, maar houdt het overzicht goed in de gaten. Vanmorgen nog verf opgehaald voor een klus en straks aan de slag om een tuin in de buurt op te knappen, mét ‘zijn jongens', want daar gaat het allemaal om.

De jongens van de Klussendienst doen klussen thuis voor mensen die dat zelf niet kunnen, dan wel financieel of door gezondheidsproblemen. De aanvragers hebben een Zoetermeerpas en kunnen contact opnemen met hun woningbouwvereniging of stichting Mooi!, en die nemen dan contact op met de klussendienst. Maar het eigenlijke doel van het project zijn de jongeren áchter de Klussendienst, jongeren die eigenlijk geen kans meer maken in de maatschappij krijgen zo weer een kans. 

 Ronald: "Ik zoek naar het talent van een jongere. Een knul die bijvoorbeeld nooit gewerkt had ontdekte tijdens het klussen dat hij verven geweldig vindt en er ook heel goed in is. Hij heeft daarin echt zijn passie gevonden. Nu is het eerst belangrijk voor hem om te leren hoe zich te presenteren en wat er van hem verwacht wordt wat betreft sociale omgang. Talent is er genoeg maar de randvoorwaarden moeten nu gaan kloppen. Dat heeft tijd nodig." 

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

Mooi2kwartaal2015

 

Foto's: Zoetermeer Actief, Patricia Munster en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

Bekijk hier de andere Kwartaaloverzichten:

www.zoetermeeractief.nl//7996-eerste-kwartaal-mooi-2015

 

-advertenties-

-goede doel-