piggy bank 1236808 639x492Je ontvangt een aanzegging tot ontruiming. Hoe nu verder? Een vraag die huurders zichzelf zullen stellen. De Wijkcoaches van Kwadraad in Zoetermeer hebben hier zeer regelmatig mee te maken. Zij gaan af op de adressen waar minderjarige kinderen ingeschreven staan. Wijkcoach Alexander Harfterkamp volgt het gezin Smit. Vader (32), moeder (30), dochter (12) en zoontje (7).
 
Indien de ontruiming niet voorkomen kan worden, kan de bewoner ervoor kiezen om zelf de woning leeg op te leveren en de sleutel af te geven bij de verhuurder voor de ontruimingsdatum. Dit voorkomt ontruimingskosten. Wanneer dit niet gebeurt en de ontruiming geschiedt, wordt de woning ontruimd.
 
Hierbij zijn aanwezig een slotenmaker, deurwaarder en politie. Indien er minderjarige kinderen aanwezig zijn, zal het crisisteam van de Jeugdbescherming geïnformeerd worden. De inboedel wordt voor 13 weken opgeslagen. Indien de eigenaar niets meer van zich laat horen, wordt de inboedel na 13 weken vernietigd. Waardevolle stukken worden door de deurwaarder in beslag genomen.

Noodhuisvesting

Wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn en de bewoners zitten in het traject van de Gemeentelijke schuldhulpverlening, kan er een verzoek gedaan worden bij de Gemeente voor noodhuisvesting. Echter is deze voorziening beperkt en is er sprake van een wachtlijst. Ook zal het advies zijn om te zoeken naar een oplossing binnen het eigen netwerk. Indien geen van beide mogelijk is, worden bewoners verwezen naar het CCP (Centraal Coördinatiepunt) in Den Haag voor noodopvang.

De gevolgen van een ontruiming verschillen per situatie. Iemand die bijvoorbeeld een bijstandsuitkering heeft en noodopvang in een andere Gemeente aangeboden krijgt, krijgt te maken met het stoppen van de uitkering en dient een uitkering in de dan woonachtige Gemeente aan te vragen. Gedurende deze aanvraag is er geen inkomen. Veranderingen in de woonsituatie, houd ook in dat de toeslagen aangepast moeten worden. Dit wordt vaak vergeten met het gevolg dat er toeslagen teruggevorderd worden door de Belastingdienst.

Extra kosten

Ten slotte betekent een ontruiming niet dat de ontstane huurachterstand opgelost is. In veel gevallen zijn er extra kosten bovenop gekomen. Om in aanmerking te komen voor een andere sociale huurwoning, moet er minimaal 6 achtereenvolgende maanden op een lopende regeling rondom de huurachterstand afgelost zijn.

Dit is geen gemakkelijke opgave in een instabiele situatie. De hulpverleningsinstanties kunnen hierbij adviseren en ondersteuning bieden. Echter kan geconcludeerd worden dat ingrijpen in een vroeg stadium meer perspectief biedt met of zonder hulp vanuit een instantie.

Dit was het laatste deel van deze vijfluik. Kijk deel 4, hulpverlening, van vorige week hier terug.

-advertenties-

-goede doel-