Zoetermeer investeert deze collegeperiode circa € 30 miljoen in de stad. Dit bedrag is hard nodig om de uitdagingen aan te gaan waar stad en inwoners de komende jaren voor staan. Er wordt geïnvesteerd in economie, werk, armoedebestrijding, aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt, cultuur, veiligheid en stadsonderhoud. De stijging van de woonlasten wordt voor 2016 beperkt. Het huishoudboekje is meerjarig op orde en kan incidentele tegenvallers goed opvangen.

Dit staat in de programmabegroting 2016 – 2019, die het college van B&W aan de gemeenteraad heeft aangeboden. In de gepresenteerde begroting licht het college de verschillende uitdagingen toe. Tevens maakt het college duidelijk hoe zij de beschikbare financiële middelen van de gemeente wil gebruiken om tot gewenste resultaten te komen. Wethouder Paalvast (Financiën): “De komende jaren is investeren in onze stad hard nodig om Zoetermeer in de toekomst ook aantrekkelijk te houden. We moeten nu investeren om sterker uit de crisis te komen.”

Woonlasten stijgen amper

De OZB en de afvalstoffenheffing stijgen alleen met de inflatie, die beperkt blijft tot 0,2% komend jaar. De rioolheffing stijgt in 2016 minder om ook inwoners mee te laten delen in de gunstige positie van de gemeente.

De gemeente investeert de komende jaren onder andere in de volgende zaken:

De gemeente werkt aan een sfeervolle en bruisende stad. De stad is nooit af en blijft in ontwikkeling. De gemeente geeft veel aandacht aan het vergroten van de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en organisaties bij de ontwikkeling van de stad. Niet voorschrijven hoe het moet, maar verbinden en luisteren. Dit wordt mede ondersteund door een lokaal Initiatievenfonds dat volgend jaar wordt ingesteld. Ook wordt een Cultuurfonds opgezet voor nieuwe kunst- en culturele projecten. De gemeente zal 2 ton storten in dit fonds en verwacht dat er ook vanuit andere fondsen geld beschikbaar zal komen.

Veiligheid en wonen

Veiligheid betekent je thuis en in de straat op je gemak voelen en ’s avonds zonder angst de deur uit gaan. Hier worden onder meer extra toezichthouders en handhavers voor ingezet. Voor wonen geldt dat bijvoorbeeld betaalbaarheid en beschikbaarheid van levensloopbestendige woningen en jongerenhuisvesting speerpunten zijn. Ook reserveert het college geld voor het verduurzamen van de particuliere woningvoorraad en het stads- en regiogroen.

De gemeente is gestart met de nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg en participatie. Niet alle huishoudens blijken meteen op eigen kracht hun ondersteuning te kunnen regelen. Mensen krijgen de zorg die nodig is. Op het gebied van armoedebestrijding wil Zoetermeer tot de drie beste middelgrote gemeenten van Nederland behoren. Daarbij hoort ook dat we extra investeren in het stimuleren van werkgevers om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

In de vergadering van 2 en 9 november 2015 buigt de gemeenteraad zich over de begroting.

-advertenties-

-goede doel-