zoetermeer web 10Naar aanleiding van het debat over de omgevingsvergunning van restaurant De Beren, op 23 juni, heeft het college van B&W advocatenkantoor Pels Rijcken om extern advies gevraagd. Advocatenkantoor Pels Rijcken geeft aan dat de regels rondom reclame in Zoetermeer sinds het vaststellen van de huidige Welstandsnota onbedoeld te beperkend zijn.

Het komt erop neer dat er een lusverwijzing staat in de Welstandsnota die alle reclame uitingen beperkt tot de regels van de Reclamenota. Deze Reclamenota was oorspronkelijk bedoeld voor kleine reclames die zonder vergunning geplaatst kunnen worden. Voor grotere reclames of naamborden moeten bedrijven een vergunning aanvragen bij de gemeente. Maar doordat de regels voor ‘reclame mét vergunning’ verwijzen naar de ‘reclame zónder vergunning’ kunnen grotere reclameborden sowieso niet toegekend worden. De lusverwijzing wil zeggen dat de Welstandsnota verwijst naar de Reclamenota waarin staat dat alleen kleine reclames zonder vergunning kunnen worden opgehangen.

Het is onduidelijk hoeveel reclames door dit probleem onwettig zijn geworden, maar het college benadrukt dat het probleem alleen geldt voor reclames waarvan de vergunning nog niet onherroepelijk is vastgesteld, waaronder de aanvraag van De Beren.

Mariëtte van Leeuwen: “De manier waarop in Zoetermeer altijd gewerkt is, klopt achteraf gezien dus niet. We gaan na het zomerreces met prioriteit kijken naar deze regels rond de reclames. Het nieuwe beleid heeft in ieder geval geen invloed op de bestaande situatie!”

-advertenties-

-goede doel-