Enkele deelnemers ONC Youth without bordersVan maandag 2 maart tot en met zaterdag 7 maart zijn 28 leerlingen uit Denemarken, Portugal en Turkije te gast bij het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC). Deze leerlingen doen, samen met leerlingen van het ONC, mee met het internationaliseringsprogramma Youth without Borders.

Het ONC Parkdreef is vorig schooljaar gestart met Youth without Borders. Aan dit project doen, behalve het ONC, scholen uit 10 verschillende Europese landen mee. Leerlingen uit Zweden, Denemarken, Polen, Letland, Hongarije, Portugal, Spanje, Italië, Roemenië, Turkije en Nederland werken allemaal samen aan wereldvraagstukken zoals jeugdwerkeloosheid, gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs.

 

Alle afdelingen

“Het is echt bijzonder dat er zo veel landen meedoen”, vertelt Henry van der Vegt, coördinator internationalisering: “De leerlingen, uit alle afdelingen en verschillende leerjaren, doen kennis op over al die verschillende culturen. Ze mailen en chatten met elkaar om te overleggen en bereiden gezamenlijk presentaties voor. Regelmatig verschijnt een digitale nieuwsbrief van hun hand en ze hebben een website voor het project gemaakt. Interviewen, artikelen schrijven, informatie delen, ze ontwikkelen allerlei vaardigheden. En de voertaal tijdens het hele project is uiteraard Engels.”

 

Debattraining

Inmiddels hebben de leerlingen van het ONC al diverse scholen bezocht. Vorig schooljaar stonden Portugal en Zweden op het programma. Afgelopen september vertrok een groep naar Denemarken en voor april staat een reis naar Italië gepland. Tijdens de Nederlandse week logeren de buitenlandse gasten allemaal bij leerlingen van het ONC. Ze krijgen onder andere debattraining. Van der Vegt: “Op het ONC staat debatteren op een hoog niveau. Geregeld sleept ons debatteam de eerste prijs in de wacht tijdens regionale en nationale wedstrijden. Het is ontzettend leuk om onze kennis en ervaring te delen met de buitenlandse gasten. En handig, want tijdens de afsluitende bijeenkomst in Italië gaan de leerlingen met elkaar in debat over de onderwerpen die de afgelopen twee jaar de revue zijn gepasseerd.”

 

Vol programma

De leerlingen trekken de hele week met elkaar op. Naast het werken aan het project, zullen ze onder andere een bezoek brengen aan Amsterdam en Den Haag, workshops volgen in het CKC en meedoen aan een sporttoernooi op school. Van der Vegt: “Een vol programma maar we hebben er allemaal zin in. Het is een geweldige ervaring om met zo veel verschillende collega’s en leerlingen samen te werken en van elkaar te leren.”

-advertenties-

-goede doel-