De boa’s in Zoetermeer worden binnenkort mogelijk uitgerust met een korte wapenstok als verdedigingsmiddel. De gemeente Zoetermeer wil meedoen aan een pilot van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarbij de boa’s een jaar lang de wapenstok kunnen gebruiken tijdens hun werk.

wapenstokDe korte wapenstok mag uitsluitend als verdedigingsmiddel worden gebruikt, daarnaast worden de boa’s ook van een bodycam voorzien. Niet alle boa’s komen in aanmerking voor uitrusting met de korte wapenstok, zij moeten tenminste drie jaar relevante werkervaring hebben en alle benodigde opleidingen hebben gevolgd.

De boa’s staan zelf positief tegenover de pilot. Zij merken dat de agressie tegen hen toeneemt en dat het takenpakket van de boa de afgelopen jaren flink is uitgebreid. Zij komen hierdoor sneller in aanraking met geweld.

Als het ministerie akkoord gaat met de deelname van Zoetermeer aan de pilot, wordt er ook een werkinstructie voor de boa’s opgesteld. Hierin wordt onder andere vastgelegd wat er moet gebeuren ná een incident waarbij de wapenstok gebruikt is.

-advertenties-

-goede doel-