20190903 11603Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ) wordt per 1 januari 2021 onderdeel van Lucas Onderwijs. SSVOZ verzorgt het openbaar voortgezet onderwijs in Zoetermeer, met de scholen het Picasso Lyceum, MAVO Zoetermeer, Beroepscollege Zoetermeer VMBO en Beroepscollege Zoetermeer Praktijk.


Op 12 oktober worden de plannen besproken in de gemeenteraad met de vraag in te stemmen met onder andere een noodzakelijke eenmalige financiële bijdrage van 2,75 miljoen en vervroegde nieuwbouw voor het vmbo. Als alle betrokkenen instemmen, dan wordt de fusie een feit per 1 januari 2021.


Lucas Onderwijs is een grote scholenstichting met 26 locaties voor voortgezet onderwijs in de regio. Petra Verheij, woordvoerder voor de gezamenlijke besturen: ”Lucas Onderwijs vindt het belangrijk dat elke school zijn eigen identiteit houdt en herkenbaar blijft voor ouders en leerlingen. Er gaat wel veel veranderen achter de schermen, maar de scholen blijven zoveel mogelijk hetzelfde voor de leerlingen.”

 

MAVO Zoetermeer sluit

Er komt nieuwbouw voor het vmbo, het Praktijkonderwijs verhuist terug naar de J.W. Paltelaan en krijgt daarmee opnieuw een eigen plek. De juist opgerichte MAVO Zoetermeer sluit als zelfstandige school en gaat over naar het Picasso Lyceum. Voorzitter CvB Lucas Onderwijs Ewald van Vliet: “Een zure boodschap voor het schoolteam van MAVO Zoetermeer en voor leerlingen en ouders, maar een onvermijdelijke beslissing.”
MAVO Zoetermeer startte in september 2019 als zelfstandige school, aan de J.W. Paltelaan. Het lesgevend team van MAVO is teleurgesteld dat zij niet verder kunnen met de zelfstandige locatie, maar beseft ook dat de schaalvergroting veel voordelen biedt. Zo zijn lerarentekorten gemakkelijker op te vangen.

De leerlingen die dit jaar zijn begonnen op MAVO Zoetermeer maken het schooljaar in ieder geval af op de huidige locatie. Volgend jaar kunnen zij dan starten bij het Picasso college, waar ruimte genoeg is om de 140 leerlingen te huisvesten.


Goed onderwijs voor iedereen

Een fusie tussen SSVOZ en Lucas Onderwijs zorgt voor continuïteit van onderwijs in de regio. SSVOZ verkeert in financieel zwaar weer en aanmeldingen van leerlingen blijven achter. Een eerdere bezuinigingsronde bracht niet de oplossing die nodig was voor een gunstig toekomstscenario. SSVOZ heeft daarom een partner gezocht voor een bestuursoverdracht.


De huidige financiële positie van SSVOZ is zwak, exploitatielasten zijn hoog en er is veel achterstallig onderhoud. Bij een eerdere reorganisatie werd 42 fte van de 186 fte bezuinigd. Dat bleek onvoldoende om te kunnen voortbestaan. Wethouder Onderwijs en Economie Jan Iedema: “Het is in ieders belang dat er een kwalitatief goed aanbod van openbaar onderwijs blijft voor onze Zoetermeerse leerlingen. We gaan nu met de gemeenteraad overleggen over een eenmalige financiële bijdrage van de gemeente en over het investeren in nieuwbouw voor het vmbo.’

Foto: één van de scholen van SSVOZ, MAVO Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-