De gemeente Zoetermeer neemt vooralsnog geen extra lokale maatregelen. Dit is (nog) niet nodig, volgens waarnemend burgemeester Lokker. Natuurlijk worden wel alle maatregelen van de Veiligheidsregio Haaglanden uitgevoerd. Vriendelijkheid heeft volgens Lokker hierbij de voorkeur boven boetes.


burg Lokker 2020“We bekijken van dag tot dag wat er nodig is”, aldus burgemeester Lokker, ”de veranderingen volgen zich soms zo snel op dat niet lang vooruit te plannen is wat er gaat gebeuren.” Handhaving gaat in Zoetermeer scherper opletten dat mensen zich aan de (afstands)regels houden. Dit wordt in eerste instantie niet meteen afgestraft met een boete, maar waar mogelijk pratend opgelost. Lokker: “We merken dat mensen zich goed laten corrigeren, dat ze het gewoon even vergeten zijn wat de looprichting ook al weer was. Als je mensen dan gewoon vriendelijk aanspreekt zijn ze vaak heel erg bereid om mee te werken. Dat is belangrijk, want we willen echt voorkomen dat kwetsbare mensen het Stadshart straks niet meer in durven omdat men zich niet aan de regels houdt.”

 

Regionaal aanvullende maatregelen

De maatregelen begrenzen de horeca verder, naast de verplichte 1,5 meter afstand is de inlooptijd in de horeca tot 12 uur ‘s nachts. Verplichte sluiting van de horeca is om 1 uur in de nacht. Er geldt een verbod op groepen van meer dan 50 personen en veiligheidsregio Haaglanden gaat extra inzetten op handhaving en controle van de algemene regels in winkels, sportkantines en horeca, zoals afstand houden en handen desinfecteren bij binnenkomst.
Vooralsnog valt de theatersector niet onder de aangescherpte maatregelen. Het Stadstheater kan, op basis van 1,5 meter, nog doorgaan met voorstellingen tot maximaal 150 bezoekers in de grote zaal.

 

Testen blijft moeilijk

De GGD in onze regio zit, net als landelijk aan het maximum van de testcapaciteit. Lokker: “De capaciteit is er gewoonweg niet om iedereen bij de eerste snottebel te laten testen. De medewerkers van de GGD werken keihard, maar kunnen dit voorlopig niet oplossen.”
Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten (hoesten, verkoudheid en/of koorts) door de GGD getest worden op het coronavirus, maar in de praktijk blijkt dit nog steeds lastig uit te voeren.

 

‘Over schutting kieperen’

Zorgen zijn er bij burgemeester Lokker wel over het virus en de crisis die dit met zich mee brengt. Burgemeester Lokker: “De gemeentes zitten met een lastig probleem dat de maatregelen door het ministerie en de veiligheidsregio op vrijdagavond over de schutting worden gegooid naar de gemeenten en dat we dan in een superkorte tijd alles moeten regelen.”
De burgemeester maakt zich ook zorgen over de eigen ambtenaren in het Stadhuis, die overbelast raken door al het extra werk. “Ik laat niet toe dat zij onder de druk bezwijken. Dan moeten we maar een beetje langer wachten op een vergunning ofzo.”

Foto: waarnemend burgemeester Lokker

-advertenties-

-goede doel-