20200919 20650Carolien Roelants, columnist van het NRC, ontving zaterdag 19 september de prijs voor de Journalist voor de vrede uitgereikt. De prijs werd in het Stadstheater uitgereikt, tijdens de Vredesweek Zoetermeer.

Deze prijs wordt sinds 2003 uitgereikt door het Humanistisch Vredesberaad aan een journalist/programmamaker, publicist of cartoonist, publicerend in het Nederlandse taalgebied die is opgevallen door onafhankelijke en kritische berichtgeving. Het publiek dat aanwezig kon zijn bij de uitreiking was beperkt door de coronaregels, maar de uitreiking kon ook online gevolgd worden.

 20200919 20620  20200919 20628
Presentatie door Vida Niazian Waarnemend burgemeester Lokker


De presentatie van de middag was in handen van Vida Niazian (Inter Levensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer), die de aanwezigen meevoerde in haar verhaal: de bange vlucht in het donker naar veiligheid en vrede. Vida Niazian: “Vluchten maakt je onzichtbaar, je bestaat niet meer. Journalisten zijn dáárom zo belangrijk, omdat zij mensen die gevlucht zijn weer een verhaal geven. De journalisten die zich inzetten voor vrede onderzoeken met gevaar voor eigen leven wat er gebeurd is en zorgen ervoor dat de verhalen verteld worden.”
De vorige prijswinnaar van de prijs, Rudi Vranckx, kon helaas niet persoonlijk aanwezig zijn bij de uitreiking, maar feliciteerde de nieuwe prijswinnaar wel door een videoverbinding. Carolien Roelants werd in het juryrapport geprezen als Midden-Oosten expert die kritiek durft te leveren en eigenwijs genoeg is om bij de eigen feiten te blijven. Carolien zelf vond het een grote eer voor een ‘heel eenvoudige journalist’ om deze prijs in ontvangst te mogen nemen: “Ik wil door het uitleggen van complexe zaken het voor gewone lezers begrijpelijk maken wat er gebeurt. Dát is mijn passie.”

 20200919 20641  20200919 20647


Waarnemend burgemeester Lokker reikte de prijs uit en vertelde maar al te vaak te zien hoe een ander op oppervlakkige kenmerken beoordeeld wordt, terwijl er pas begrip en respect kan komen als je het verhaal van de ander kent. Lokker: “Het ILOZ zet zich in voor een stad waar mensen naar elkaar omzien. Dat is geen eenvoudige opdracht, zeker nu het leggen van verbinding door corona moeilijker is dan ooit. De vrije pers is dan van groot belang om verschillen te overbruggen.”

-advertenties-

-goede doel-