Asbakken op tafel bij Spetters, geen 1,5 meter afstand en dansen op tafels, het werd Marion, een moeder van een uitgaande zoon te gortig. Zij stuurde filmbeelden naar de media. Spetters geeft toe dat zaken niet goed zijn gelopen, maar weerlegt de beelden.

Marion, een moeder van een uitgaande tiener, merkte dat haar zoon naar rook stonk na een avondje stappen bij Café Spetters. Zij dacht dat haar zoon gerookt had en werd boos op hem. Haar zoon liet haar twee filmpjes zien waarop te zien is dat er binnen een asbak op tafel stond, er op de tafels gedanst werd en er zeker geen 1,5 meter afstand werd gehouden tussen de jongeren. Marion heeft haar zoon verboden om nog langer bij Spetters naar binnen te gaan. Zij stuurde de beelden na lang twijfelen naar ons op. "Ik begrijp niet dat dit kan. Er wordt toch in de horeca gecontroleerd? Ik heb getwijfeld of ik deze beelden wel zou sturen, maar ik vind het belangrijk dat andere ouders ook weten dat dit gaande is," zegt Marion.

 asbakOpTafelSpetters
 Fragment uit de film, met asbak op tafel

 

Reactie van Spetters

Wij lieten de beelden zien aan Edwin Degen, eigenaar van Café Spetters aan het Oostwaarts 13 in het Stadshart. Edwin reageerde schriftelijk op de beelden.

"Ik heb kennis genomen van 2 filmpjes waarop lijkt dat Spetters zich niet aan overheidsregels houdt. Wij hebben sterk de indruk dat het 1e filmpje is gemaakt op donderdag 20 februari (noot redactie, dit is  van vóór de corona maatregelen) en het 2e filmpje op donderdag 16 juli. Beide filmpjes zijn in Spetters gemaakt.

"Roken is niet toegestaan in Spetters. Bezoekers steken af en toe sigaretten op en worden vervolgens verzocht deze te doven en buiten te gaan roken. Na waarschuwing en opnieuw ongehoorzaamheid worden deze bezoekers verwijderd uit Spetters. Dat er een asbak staat, deze is waarschijnlijk meegenomen van de sta-tafels buiten," schrijft Edwin.

Edwin laat weten dat vanaf 1 juli, bij het versoepelen van de horeca maatregelen, de bezoekersaantallen steeds verder toenamen. Het kwam steeds vaker voor dat er meer bezoekers langs kwamen dan zij aan konden. Dit was vooral in de week van 13 juli het geval. In die week waren er ook veel eindexamenfeesten. Edwin geeft toe dat hier zaken mis zijn gegaan en schrijft: "O.a. dinsdag 14 juli hebben wij verschillende bezoekers moeten verwijderen vanwege het vertonen van gedrag wat niet toelaatbaar is conform de COVID-maatregelen. Donderdag 16 juli 2020 was dit nog erger."

Illegale 18+ armbandjes en extra maatregelen

spettersDie bewuste donderdagavond 16 juli gingen er verschillende zaken niet goed. Zo werden 15 jongeren uit het café verwijderd voor het dragen van een illegaal 18+ armbandje (waarmee je alcoholhoudende dranken kan bestellen). Verschillende bezoekers zijn tussen 0.00 uur en 02.00 uur uit de zaak gezet wegens dansen op tafels, iets dat niet is toegestaan. Vooral de examenkandidaten bleven zich structureel misdragen en reageerden niet op waarschuwingen. Hierop heeft Edwin besloten zijn zaak eerder te sluiten.

Hij dreigde Spetters kapot te maken in de media

Edwin schrijft: "Eén van deze bezoekers was een minderjarige jongeman met een glas bier in zijn hand. Gezien deze bezoeker zich niet aan de geldende regels hield is ook hij verwijderd uit het bedrijf. Op straat, in het zicht van een politie-camera, heb ik een gesprek gevoerd met deze jongeman. De jongeman in kwestie heeft meermaals gedreigd ons bedrijf 'kapot te maken' m.b.v. video-opnames die hij tijdens de avond heeft gemaakt en die hij zou doorsturen aan politie, gemeente en media." 

Spetter heeft nu extra maatregelen genomen om er voor te zorgen dat misdragingen zoals die van 16 juli in worden gedamd. Zo is de minimale leeftijd verhoogd naar 18 jaar en worden er meer beveiligers ingezet op de risicodagen donderdag, vrijdag en zaterdag. Ook staat er meer personeel in de zaak zodat er eerder gereageerd kan worden op ongepast gedag.

Alles wordt afgewend op de horeca-ondernemer

Edwin schrijft tot slot: "Beide filmpjes tonen duidelijk aan dat de persoon die filmt zelf in overtreding is van de geldende regels. In de strijd tegen corona dient iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen. De personen in kwestie zouden moeten worden beboet vanwege onacceptabel gedrag. Helaas is die mogelijkheid er niet en wordt alles afgewend op de horeca-ondernemers."

 

Volledige naam van Marion bekend bij de redactie.
Films ivm privacy bezoekers niet gepubliceerd.

 

-advertenties-

-goede doel-