Tijdens deze zomervakantie blikken we terug op hoe Zoetermeer vroeger de zomer beleefde. Van de eerste Bevrijdingsfeesten in 1945 en de Oranjefeesten tot de Wielerronde van Zoetermeer en de aanleg van de Zoetermeerse Plas. Deze week: De Oranjefeesten
Oranjefeesten
Begin vorige eeuw, in 1901, werd de Oranjevereniging ‘Wilhelmina’ opgericht. Ter gelegenheid van de verjaardagen van het Koninklijk Huis organiseerden zij jaarlijks de Oranjefeesten. Het belangrijkste feest voor de vereniging was die waarbij de verjaardag van koningin Wilhelmina werd gevierd, Koninginnedag. Tot 1948 werd haar verjaardag gevierd op 31 augustus. Nadat Juliana haar moeder had opgevolgd in 1948 werd Koninginnedag op 30 april gevierd, Juliana’s verjaardag. In het begin werden de Oranjefeesten gevierd op het feestterrein aan de Vlamingstraat 87 en werd er in de Dorpsstraat een erepoort opgericht.

Aan de feesten deden diverse verenigingen mee. Ook werden er tal van activiteiten georganiseerd. Er vonden onder andere (historische) optochten plaats, kinder- en volksspelen en tijdens een van de Oranjefeesten werd er ook een concert gehouden. Het feest werd afgesloten met vuurwerk.

In de jaren zeventig was het feestterrein inmiddels verplaatst naar de Dr. J.W. Paltelaan. Destijds begon het feest met de kinderen van de scholen in Zoetermeer die om half negen ’s morgens naar de ambtswoning van de burgemeester in de Eerste Stationsstraat gingen. Daar zongen ze waarna de kinderen, voorafgegaan door de muziekkorpsen ‘Kunst en Vriendschap’ en ‘Harpe Davids’, door Zoetermeer trokken om de mensen te wekken. De stoet eindigde op het feestterrein waarna de kleuters naar hun scholen gingen voor een eigen feestprogramma.

Op diezelfde dag werd de ‘Oranjetocht’ gehouden die van start ging op het Piet Heinplein. Tussen de 1200 en 1500 mensen deden mee aan een wandeltocht van 3, 5 of 7 kilometer. En er was een programma voor de ouderen met optredens van onder andere conferenciers en zangers. Daarnaast werd er jarenlang voor de jeugd het boegsprietlopen georganiseerd. Deelnemers moesten dan zo snel mogelijk de Delftsewallenwetering over steken door over een stellingpaal te lopen die dwars over de wetering heen was gelegd.

In 1973 werd er een groot feest georganiseerd ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Juliana. In het Vernèdepark werd een popfestival georganiseerd waar 7000 jongeren op af kwamen, in de wijken werden barbecues ontstoken en spellen georganiseerd voor de kinderen.

Nog een aantal jaren zou de Oranjevereniging de feesten organiseren maar uiteindelijk groeide Zoetermeer zo snel dat het voor de vereniging, die eigenlijk meer een vriendengroep was, onmogelijk werd om het nog langer te organiseren. In 1976 werd de organisatie en de financiële afwikkeling overgedragen aan de gemeente.

Tekst: Sacha van Vlaardingen
Foto: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer
Bronvermelding:
Titel: Feesten in Zoetermeer
Samenstelling: Joke de Kler, Redactie: Ton Vermeulen en Ronald Grootveld
Uitgave: Gemeente Zoetermeer, MBW, Bureau Monumentenzorg, Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Zoetermeer, 2006

-advertenties-

-goede doel-