Remco Kristiaan SebastiaanIpse de Bruggen is een landelijke zorgorganisatie die zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. In Zoetermeer zijn er maar liefst 16 woon- en dagbestedingslocaties en diensten. De diverse vestigingen hebben allemaal hun eigen doelgroep.

VoorraadkastDe vestiging aan de Stephensonstraat 1 is een activiteitencentrum dat de naam 'Bisnis' draagt. De meeste cliënten hebben een aangeboren verstandelijke beperking. Er zijn ook mensen die via ziekte of een ongeluk hersenletsel hebben opgelopen, maar die komen over het algemeen niet bij Bisnis. Begeleider Lieselotte Westhoek (33): “Hier werken mensen met mogelijkheden.”

Lieselotte werkt al 12 jaar bij Ipse de Bruggen, maar pas sinds november op het arbeidscentrum Bisnis. Zij ervaart het werken binnen een arbeidscentrum als heel anders dan haar vorige plek, op een woning. Lieselotte: “Het werken op een woning is onregelmatig. De regelmaat die ik nu heb binnen het arbeidscentrum vind ik prettig. Daarnaast is het cliënt contact anders dan op een woning. Op een woning ben je vaak met praktisch zaken bezig en het ontwikkelen van vaardigheden rondom het wonen. Het contact met familie is intensiever op de woning. Binnen het arbeidscentrum neem ik wel het initiatief om met regelmaat contact momenten te hebben met de ouders/ verwanten van cliënten. Daarnaast is de diversiteit in deelnemers groter binnen het arbeidscentrum dan de woning waarvoor ik werkzaam was. Dit brengt interessante uitdagingen met zich mee.”

 

Fabriek

Je zou het activiteitencentrum Bisnis kunnen zien als een soort fabriek en de cliënten als werknemers. Ze doen hier werk dat is aangepast aan hun capaciteiten. Het werk is onderverdeeld in verschillende groepen. Zo zijn er de groepen Houtbewerking, Keramiek, Industrie en een Pimp en Paint groep. Een aantal cliënten werkt altijd op dezelfde groep, maar een groot aantal cliënten werkt per week op meerdere groepen. Zij gaan ook soms een paar dagen naar een andere dagbesteding.

 

Hout

WerkplekDe groep Hout maakt nuttige artikelen van hout die vervolgens via de Pelgrimshoeve worden verkocht. Met de opbrengst worden nieuwe materialen gekocht. Soms worden materialen door bedrijven gesponsord, waarna nieuwe producten worden gemaakt. Zo maken ze bijvoorbeeld vogelhuisjes, kindermeubels of kasten. Oude houten meubels worden opgeknapt. Als particulier kun je een verzoek indienen voor een artikel dat vervolgens voor je gemaakt wordt.

Naast dat ze leuke dingen maken, leren de deelnemers ook van alles. Lieselotte somt op: “Ze leren sociaal zijn, met mensen omgaan, hygiëne, sollicitatievaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel.” Ze gaat verder: “De samenwerking met de Pelgrimshoeve is heel leuk. De deelnemers kiezen zelf een product uit wat zij willen verven en gaan hier enthousiast mee aan de gang. Dit is leuk om te zien. Daarnaast gaan wij starten met het maken van kaarsen.”

 

Spelletjestafel

Spelletjestafel

Met alle groepen is samen gewerkt aan een spelletjestafel. Op een tafel is een dambord en het bordspel Mens Erger Je Niet gemaakt. De poppetjes van het Mens Erger Je Niet spel zijn gemaakt door de Keramiek groep. De Houtgroep heeft de damstenen gemaakt en de Pimp en Paint groep heeft de damstenen geverfd. Zie foto. De spelletjestafel is verkocht aan Buurttuin de Zoete Aarde. Als er interesse is voor zo’n tafel kan er altijd gevraagd worden naar de mogelijkheden. Er kunnen ook andere spelletjes op de tafel gemaakt worden.

 

 

Ginette

Cliënten

Ginette (31) werkt per week op twee verschillende groepen. Daardoor maakt ze niet alleen producten met hout, maar ook van keramiek. De producten die ze maakt, verfraait ze met een leuk schilderwerkje. Hiermee kan ze haar creativiteit ontplooien. Ginette heeft ook op een andere plek gezeten, maar hier bevalt het haar veel beter. Ze zegt: “Op die andere plek moest je de hele tijd zitten. Je mocht niet staan en niet lopen. Behalve in de pauze. Hier mag dat wel”. Naast haar werk op Bisnis heeft ze ook dagbesteding op de Pelgrimshoeve. Als hobby heeft ze zingen. Ze droomt er dan ook van om zich aan te melden bij The Voice of Holland.

 

 

Kristiaan (23) vindt schuren het leukst om te doen. In zijn vrije tijd is hij erg actief aan het vloggen op YouTube, zie zijn kanaal Kristiaan de Kreij, https://bit.ly/2W4zytd. Hij heeft als droom de 100.000 abonnees op YouTube te halen. Op dit moment heeft hij 8.390 abonnees, ook al een behoorlijk aantal.

 

Nadere informatie

Mocht u een leuk vogelhuisje willen hebben of heeft u een kast die u wilt verfraaien? Misschien een op maat gemaakte kast of leuke spelletjestafel? Ipse de Bruggen verzorgt ook relatiegeschenken. Voor al deze zaken, en binnenkort ook voor zelfgemaakte kaarsen, kunt u tijdens de coronacrisie terecht op telefoonnummer 079 - 352 34 90, of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst en foto's: Shirley Weemeijer

Met dank aan: Kitty Legtenberg (Zoetermeer Actief)

-advertenties-

-goede doel-