Anneke maakt werkdagen van 14 uur op de intensive care om Zoetermeerders te verplegen. Zij heeft in het LangeLand de eerste corona patiënt binnen zien komen. Een hectische tijd volgde en duurt nog voort. Lees dit 'kijkje in de dagelijkse IC praktijk'.

annekeAnneke van Gestel -van der Brink werkt al 32 jaar op de intensive care afdeling. In die tijd heeft zij veel meegemaakt, maar niets vergelijkbaars met deze corona epidimie. Normaal maakt zij werkdagen van 8 uur, maar nu is dit al snel 13 à 14 uur. In een uitgebreid interview op de site van het LangeLand ziekenhuis vertelt zij: "Ik heb de allereerste coronapatiënt bij ons opgevangen. Binnen drie dagen volgden toen meerdere opnames, waardoor we vanwege besmettingsrisico twee IC-afdelingen moesten gaan creëren. We hebben daarom nu een corona-IC en een zogenaamde ‘schone’ IC."

Verder vertelt Anneke dat de pijnbestrijding bij coronapatienten goed lukt en dat bezoek op de IC niet mogelijk is. De verpleegkundigen zien het als hun taak om ook de familieleden te begeleiden. Anneke vindt het frusterend dat zij nu zo weinig voor hen kan doen. Er is Skype contact met de familie, waarbij het personeel de familieleden op de hoogte houden van de ontwikkeling van de patiënt. Anneke zegt in het interview: "We helpen waar dat kan. Zo kan het voorkomen dat een jonge vader zijn kinderen alleen nog kan zien via Whatsapp voordat hij aan de beademing gaat. Het is ontzettend verdrietig om daarvan getuige te zijn, zoiets raakt mij enorm."

 
Angst, maar niet stoppen

le zh langeland 1Ook Anneke is bang om besmet te raken. In het begin viel deze angst mee, maar deze angst is toegenomen. Vooral wanneer zij patiënten aan sluit op de beademing, is er een verhoogd risico om besmet te raken. De patiënt gaat dan hoesten. Ook zegt ze eerlijk: "Bij elk kuchje denk ik zelf toch ook: O jee, het zal toch niet?" Aan de andere kant denkt ze niet aan stoppen. Dit heeft zij in het begin van de crisis soms wel aan gedacht, maar de passie om mensen te helpen is bij haar te groot. Ook zegt ze dat deze situatie voor haar een beetje begint te wennen.

Anneke besluit met te zeggen: "Ik hoop dat iedereen de maatregelen om het virus tegen te gaan kan volhouden. We moeten het echt met zijn allen doen."

 Wil je meer weten over het werken op de IC en hoe het is om uren lang in beschermende kleding te werken en hoe anders Anneke nu moet ademen door het dragen van een mondkapje. Lees: Ik hoop dat ik heel veel mensen mag blijven opknappen. Een interview van Liesbeth van Houten, afdeling Marketingcommunicatie LangeLand Ziekenhuis.

Foto Anneke: LinkedIn profiel

 

-advertenties-

-goede doel-