20200316 17456De Zoetermeerse basisscholen zijn dicht, behalve voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Lege klassen dus in de school, maar de Zoetermeerse leraren doen hun best om zo creatief mogelijk met de sluiting om te gaan en de kinderen alsnog wat te leren.


Maarten Schoon, voorzitter van het bestuur van de OPOZ, maakt na een dag sluiting de balans op: “We zien dat ongeveer 1,5% van de leerlingen nu nog naar school komt. We hebben in totaal 4800 leerlingen, dus dan zijn er verdeeld over Zoetermeer zo’n 75 leerlingen die nu op school worden opgevangen.” Maarten verwacht dat dit aantal wel iets zal groeien, omdat er in eerste instantie van werd uitgegaan dat beide ouders in een vitaal beroep moesten werken om voor de opvang in aanmerking te komen. Later werd dit veranderd naar één van beide ouders.
Maarten: “We merken ook dat veel ouders nu nog zoekende zijn naar wat ze het beste kunnen doen en hoe ze de opvang kunnen regelen. We hebben nu pas de eerste dag gehad natuurlijk.”
Zoveel mogelijk scholen blijven vooralsnog wel open. “We overleggen steeds met de veiligheidsregio, Unicoz en de kinderopvang over wat er kan en handig is. Teveel kinderen bij elkaar brengen op één school is natuurlijk niet slim in verband met het virus en voor kinderen en ouders is dat misschien ook weer lastig, zij moeten dan naar een andere school met andere juffen en meesters.” 

Speciale aandacht is er voor de leerlingen in groep 8, die over een paar weken met de CITO toets moeten beginnen. 

 

Creatief aan de slag

Voor alle kinderen die nu thuis zijn, zijn de basisschoolleraren hard aan de slag gegaan om hen tocht te kunnen begeleiden. Elke ochtend kunnen de kinderen meedoen aan een Gym Challenge met leuke en uitdagende oefeningen. Sommige scholen bieden compleet digitale begeleiding aan, met inloggen op een digitale omgeving waar de kinderen dan opdrachten kunnen maken. Andere scholen mixen de digitale lesstof met lespakketten op papier die – gefaseerd – afgehaald kunnen worden op school.
Leraren zijn veelal beschikbaar op een videochat voor vragen van leerlingen. Maarten Schoon: “We moeten ook even per dag bekijken wat voor actie er nodig is. We hebben nauw overleg met de schoolbesturen en houden ook het nieuws goed in de gaten.”

Foto: leeg schoolplein in Buytenwegh

-advertenties-

-goede doel-