geld zakDe gemeente wil de Eneco aandelen verkopen voor 95 miljoen euro. Als dat door gaat betekent dit een flink bedrag om onze stad mooier te maken. We stelden onze lezers de vraag: Wat wil jij voor Zoetermeer doen met 95 miljoen?

Wethouder Robin Paalvast heeft al aangegeven het geld niet uit te geven aan lopende kosten, omdat het éénmalig geld is. Investeren in de stad zou natuurlijk wel kunnen.


Veel van onze lezers riepen meteen: ‘zwembad!’. Het zwembad is echter al gereserveerd in de begroting en wordt ook zonder dit extra geld al gebouwd. Naast een zwembad werd echter ook meerdere keren het Noord-Aa genoemd, zoals Belinda: “het Noord AA blauwalg vrij”.
Acht lezers zouden het geld graag investeren in meer speelplekken voor kinderen. Yvette: “mooie grote centrale speeltuinen voor de kids ipv hier en daar een armoedige wipkip.” Ook woningbouw staat hoog op het verlanglijstje van de Zoetermeerder. John: “Veel betaalbare huisvesting voor jongeren en midden inkomens.”


Verder opperen lezers om te investeren in Cultuurpodium de Boerderij, oplossen parkeerproblemen, jeugdzorg en de bibliotheek. Charlotte: “ de bibliotheek in het stadshart uitbreiden. Zou fijn zijn! ??” Danny wil graag een tunnelbak zoals in Leidschendam, met een garage en een park er boven: “Heb je voor de nieuwe wijk de entree gelijk een hoop parkeerplaatsen, die je kan verkopen aan de bewoner.”


Albert vindt dat de Zoetermeerder zélf wel een extraatje verdiend: “Geef elke inwoner van Zoetermeer €760 en laat de bevolking een keer mee profiteren.” Ook Eugenie wil graag mensen die in armoede leven helpen want “tevreden inwoners maken een stad mooi.”
Simone maakt zich een beetje zorgen dat het geld snel op is: “De aandelen Eneco leveren jaarlijks inkomsten. Dit snelle geld is zo op en dan? Ik zou bijna voorstellen om het in iets duurzaams te stoppen.”

 

Publieksactie PvdA Enecogelden

Ook de PvdA vraagt zich af wat te doen met de Enecogelden. De partij vraagt aan alle inwoners om mee te denken over de besteding ervan.

Fractievoorzitter Margot Kraneveldt: “De PvdA heeft tegen de verkoop van Eneco gestemd, omdat wij vinden dat de laatste publieke energiemaatschappij niet in buitenlandse handen moet komen. Maar helaas, de meerderheid in de gemeenteraad besliste anders. Nu de verkoop een feit is, vindt de PvdA het heel belangrijk dat niet het college en de coalitiepartijen het geld in achterkamertjes onderling gaan zitten verdelen, maar dat de inwoners van Zoetermeer kunnen meedenken en met goede ideeën kunnen komen.”

“Een duurzaamheidsfonds? Een mooier Stadshart? Meer doen voor kinderen in armoede? Beter groenonderhoud? Het geld opzij zetten voor noodgevallen? Het zijn maar een paar ideeën die wij al gehoord hebben”, aldus Kraneveldt. Iedereen die zijn of haar idee wil delen, kan vanaf 1 februari 2020 terecht op de speciale website www.95miljoen.nl

De PvdA verzamelt, tot en met 15 maart, alle ideeën, waarna een speciale bijeenkomst volgt op 31 maart. Hier kunnen mensen hun idee toelichten. De beste ideeën zullen aangeboden worden aan het college en de gemeenteraad.

-advertenties-

-goede doel-