De Zoetermeerse afdelingen van zowel Milieudefensie als de Fietsersbond kunnen zich totaal niet vinden in de gemeentelijke plannen het huidige fietspad ter hoogte van de Brusselstraat op te heffen. Het fietspad zou plaats moeten maken voor fietsenstallingen.

brusselstraat bestaand  brusselstraat fietsen 
 Bestaande situatie  Nieuwe situatie, de gearceerde zwart/blauwe blokken zijn hier de fietsenstallingen

Op de Brusselstraat, ter hoogte van de politie en de brandweerkazerne, is nu een vrijliggend fietspad. Er is hier een tekort aan plekken om fietsen te stallen, waardoor deze nu vaak op de stoep worden neergezet. In het nieuwe plan van de gemeente verdwijnt het vrijliggende fietspad, en komen er overdekte fietsenstallingen en een zogenaamde ‘fietsstraat’, waar fietsers én auto’s  gebruik van kunnen maken.

Dit levert volgens de Fietsersbond gevaar op voor de kwetsbare fietsers. Theo Hebing, Fietsersbond: “Het fietspad wordt nu veel gebruikt door schoolgaande jeugd en ouderen, kwetsbare doelgroepen dus. Het is natuurlijk geen doorgaande weg met veel verkeer, maar er komt wel zwaar vrachtverkeer om de winkels te bevoorraden, vuilniswagens en  in- en uitritten van de brandweerpost en het politiebureau. Vrachtwagens moeten bovendien op de smalle weg keren omdat het doodlopend is, op die manier blokkeren ze al het verkeer.”

De Fietsersbond en Milieudefensie willen graag dat de gemeente een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de veiligheid voor fietsers in de straat. Een alternatief voor de fietsenstallingen zien zij een eindje verderop, bij de Belgiëstraat.

-advertenties-

-goede doel-