winnaars en genomineerden Gemma Smid Architectuurprijs 2018Het project Cadenza van DunnettCraven (Masterplan, Architect) en OZ architect (Architectonische uitwerking) wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. De publieksprijs werd gewonnen door het Alfrink College van architect Ralph Goutier.

 

De prijzen werden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt door wethouder Robin Paalvast tijdens de Dag van de Architectuur, op 2 juni 2018. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Vijf gebouwen waren genomineerd. De onafhankelijke vakjury bestond uit Brechje Pronk (architect bij Gemeente Rotterdam – Stadsontwikkeling), Reny ten Ham - van Deutekom (landschapsarchitect), Wijnand Galema (architectuurhistoricus en lid commissie ruimtelijke kwaliteit Zoetermeer).

 

cadenza nominatie architectuurprijs gemma smid kl 3Cadenza

Het nieuwe complex Cadenza (opdrachtgever Synchroon i.s.m. Era Contour) met horeca, supermarkt, casino en woningen is uitermate goed ingepast in de omgeving. De jury meent dat het theater nu veel beter tot zijn recht komt, het gat naast de passage is afgedicht en het hoogteverschil is op een prettige manier opgelost. Langs de trappartij is zelfs een groene gevel aangelegd. “Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk”, volgens de vakjury.

 

De uitstraling is stedelijk, mede door de klokkentoren die mooi in de zichtlijn richting het plein is geplaatst en de volumes met verschillende bouwhoogtes. De kleur van de baksteen is wel enigszins hard en ligt te dicht bij de kleur van de bestrating. Ook bevat het vlakke metselwerk weinig nuance. Het plan bevat wel mooie details zoals de ronde hoek met het daadwerkelijk rond gebogen glas. Kortom, een aanwinst voor de binnenstad van Zoetermeer.

 

alfrink college nominatie architectuurprijs gemma smid klAlfrink College

De insteek voor de verbouwing was een nieuwe entree en een beperkte uitbreiding. Door oude constructiefouten moest echter bijna de hele gevel worden vervangen. De jury is van mening dat de renovatie van het Alfrink College een positief voorbeeld is van hoe de technische duurzaamheidsopgave kan worden ingezet om een enorme kwaliteitsslag te maken voor het bestaande gebouw en de omgeving.

Met bestaande materialen en kozijnen is volgens de jury in het ontwerp door Ralph Goutier een zeer samenhangende nieuwe toon gevonden. Dit is knap omdat de school een onsamenhangend geheel was van bouwdelen in verschillende architectuurstijlen, uit verschillende perioden. Ook de oudere delen die niet zijn vernieuwd, zijn met de nieuwe gevels samengesmeed tot een geheel.

-advertenties-

-goede doel-