mulltonnen 3979757 1920 copy“Nu wordt het tijd om echt te gaan luisteren naar de Zoetermeerders!”, aldus Dani Scheffer en Remon van Gijn, de initiatiefnemers van het referendum over het afvalbeleid. Zij zijn blij, trots en ook wel verbaasd dat het definitief verzoek tot referendum nú al voldoende stemmen binnen heeft.


“Dinsdag is het inleidend verzoek toegewezen en een dag later horen we al dat er voldoende stemmen binnen zijn voor het definitieve referendum! Dat gaat wel héél snel! We wisten wel dat er een hoop mensen zich zorgen maken, maar zo veel en zo snel, dát hadden we niet verwacht”, aldus Dani. Remon vult aan: “Het is toch een hele stap voor mensen om met DigiD in te loggen, een petitie invullen op een site gaat dan veel makkelijker. Maar dat ruim 5000 mensen dat wel doen, dat zegt toch wel wat!”


Dani Scheffer en Remon van Gijn zijn samen de initiatiefnemers achter het referendum, maar hebben elkaar nog enkel online ontmoet, door alle coronamaatregelen. Remon: “Na de petitie hoorde Dani dat dát niet de officiële weg was. Toen nam ik contact met haar op en hebben we samen de officiële aanvraag gedaan. Emails verstuurd om mensen erbij te betrekken, website maken en als laatste de Facebookpagina.”
Zoals ze van veel andere Zoetermeerders hoorde, maakte ook Dani zich niet zo druk om berichten rond het afvalbeleid. “Daar zijn ze al zó lang aan bezig, ik dacht, dat gaat tóch niet door! Tót het opeens wel door bleek te gaan!” Er is wel samenspraak geweest met inwoners, maar daar reageerden steeds maar weinig mensen op, volgens de twee initiatiefnemers. Remon: “Nu wordt het tijd om eens écht te gaan luisteren naar wat de Zoetermeerders willen met het afval.”
Dani: “We hebben al veel mensen gesproken met goede ideeën en staan ook open voor een gesprek met de wethouder hierover. Er zijn heel veel mogelijkheden.”

 

Wanneer referendum?

Het is nog onduidelijk wanneer het referendum kan worden gehouden, dit is gebonden aan officiële procedures. Zo loopt er nog een bezwaartermijn tegen het inleidend verzoek en moeten de ingediende ondersteuningsverklaringen worden gecontroleerd. Heel waarschijnlijk moet gewoon worden gewacht tot de 6 weken voorbij zijn, dus tot 23 februari 2021.
Remon: “De snelste oplossing is om het referendum mee te laten lopen met de landelijke verkiezingen in maart, maar dan is er maar weinig tijd om het voor te bereiden. Veel meer dan de keus: ‘Wilt u dit beleid, ja of nee’, kom je dan niet. Dat zou zonde zijn. Als het volgend jaar wordt gehouden, dan kun je veel meer keuzemogelijkheid geven.”
Dani: “Meerdere opties om uit te kiezen en dan bij elke optie een prijskaartje erbij wat dat zou kosten.”

 

Verdere rol?

Of de initiatiefnemers tot het referendum verder nog een rol kunnen gaan spelen in de procedure is niet bekend. Na 23 februari moet eerst de gemeenteraad een besluit nemen en een referendum toewijzen. Er wordt dan een commissie aangesteld die zich bezig gaat houden met het referendum en de vragen die gesteld gaan worden.
Ondertussen hebben Dani en Remon zich de afgelopen weken wel heel bewust bezig gehouden met hun eigen afval. “Wat moet waarin? Vaak weet ik niet of een verpakking nou bij het plastic afval kan of niet. Het is echt lastig!” Remon: “Ik krijg wel steeds meer begrip voor de problemen rond het scheiden van afval.”

In ons 'overzicht Afval artikelen' leest u alles over het referendum over het Afvalbeleid: Overzicht-afval-artikelen

-advertenties-

-goede doel-