Jacob de Boer 1Jacob de Boer kreeg met zijn bedrijf De Boer Maatwerk, in Interieur en Keuken, in 2017 de FD Gazelle Award in de categorie klein (€100.000 tot €2 miljoen). Het Financieel Dagblad reikt deze prijs jaarlijks uit aan de snelste zakelijke groeiers. Het geheim van dit succes is simpel, volgens Jacob de Boer: ‘Doen wat je zegt!’

Jacob nam twee jaar geleden het bedrijf Tamse Interieur over en groeide in korte tijd van 4 naar 15 man vast in dienst (op piektijden huren ze tijdelijk meer personeel in) en van 1 ontwerptafel naar een middelgroot mkb bedrijf. Jacob de Boer: “Het was altijd al mijn droom om zelf een mkb bedrijf te hebben, toen dit op mijn pad kwam ben ik er dan ook vol voor gegaan”. Het eerste jaar was het vooral uitzoeken, richting bepalen en investeren. "Alles investeer ik in het bedrijf, mijn eigen badkamer thuis moet nog even wachten!”, vertelt Jacob lachend.

De Boer Maatwerk kreeg een grote klus in het Stadshart: de inrichting van Pavarotti op het Stadhuisplein. Vanaf dat moment kwam het bedrijf in een stroomversnelling en kwamen de opdrachten van alle kanten binnen.

Weten wat je niet kan

Moeiteloos gaat Jacob door naar de tweede voorwaarde voor succes: Weten wat je niet kan. “Ik heb zelf helemaal geen verstand van interieurbouw, maar ik heb goede mensen om me heen verzameld die daar wél heel goed in zijn.” Zijn kracht ligt in het organiseren en de relaties met de klanten. Jacob hecht veel waarde aan een eerlijke relatie met zijn klanten, hij vraagt ook gewoon aan een klant wat er beter zou kunnen bij een opdracht.

Jacob de Boer 2Kijken wat er op je pad komt

Hoe ziet Jacob de toekomst van zijn bedrijf over 5 jaar? “Wat ik in 5 jaar wilde bereiken, hebben we nu al! We hebben de strakke plannen daarom losgelaten en kijken wat er op ons pad komt”. Natuurlijk is winst maken belangrijk, maar dit is niet het hoofddoel. De Boer Maatwerk doet dan ook veel dingen zonder commercieel belang, zoals het ondersteunen van topsporters en non-profitorganisaties. Jacob de Boer steunt al ruim 10 jaar de tafeltennisvereniging van Zoetermeer, Taverzo, en beleeft daar ook veel plezier aan.

Relaxte baas

Jacob ziet zichzelf als een relaxte baas, hij controleert niet elke stap die zijn werknemers zetten, maar vertrouwt op hun inzet en expertise. In het bedrijf kwam deze aanpak wel als een revolutie, er werd niet langer precies verteld van welk plankje wat gemaakt moest worden. Maar de werknemer maakt nu deel uit van het totaalplaatje: alle werknemers, van ontwerper tot houtbewerker werken samen mee aan de inrichting van een nieuwe keuken of winkel. Dat de nieuwe aanpak werkt blijkt wel uit de resultaten en de prettige sfeer op de werkvloer.

Dit interview is gemaakt voor en eerder gepubliceerd in het RVOZ Magazine.

-advertenties-

-goede doel-