20180329 124617De installatie van de nieuwe gemeenteraad vond plaats op donderdag 29 maart. Alle leden van de nieuwe raad leggen dan naar keuze de eed of belofte af en beloven zich de hele raadsperiode voor de stad in te zetten. Maar met deze ceremonie begint het pas voor de raadsleden!

Uit landelijk onderzoek  is gebleken dat een raadslid ongeveer 16,9 uur per week met het raadswerk bezig is, maar de meeste Zoetermeerse raadsleden geven aan dat ze er meer tijd per week in steken. De vergoeding voor een raadslid in Zoetermeer is 1658,52 bruto per maand. Dit is een landelijk vastgesteld bedrag afhankelijk van de grootte van de gemeente.

De raadsleden gaan na de installatie beginnen met het inwerkprogramma, voor de nieuwe raadsleden betekent dat blokken, maar gelukkig worden zij geholpen door een handige site: http://leerplatformraadsleden.nl waarop heel veel informatie over de gang van zaken in de raad te vinden is.

20180329 124602  20180329 124609 

Eed of belofte

Burgemeester Aptroot heette alle raadsleden donderdagavond van harte welkom in de raadzaal in het Stadhuis-Forum. Naast de hartelijke felicitaties voor hun verkiezing in de raad gaf de burgemeester aan dat het ‘een mooie maar ook zware taak is’ die de raadsleden wacht. Knopen zullen moeten worden doorgehakt en het is praktische onmogelijk om iedereen tevreden te houden, hield de burgemeester de raadsleden voor.

Burgemeester Aptroot: “Ik denk dat de Zoetermeerse raad een voorbeeld is voor velen in Nederland, wij spelen op de bal en niet op de man of vrouw. De raad gaat met respect met elkaar om en dat hoop ik ook in de komende maanden voort te zetten!”

Alle raadsleden legden, naar keus, de eed of belofte af waarmee zij beloven zich in te zetten voor de stad, trouw aan de grondwet en de plicht als raadslid te vervullen.

Na afloop van de officiële installatie gingen alle raadsleden voor de eerste keer samen als raad op de foto en was er gelegenheid voor familie en vrienden om de vers geïnstalleerde raadsleden te feliciteren. Het is overigens niet vreemd als er na de coalitie besprekingen weer veranderingen plaatsvinden in de gemeenteraad: een wethouder die gekozen wordt, geeft zijn raadslidmaatschap op om het wethouderschap te vervullen. Deze open vallende plekken worden dan opgevuld met de eerstvolgende kandidaat op de lijst van de betreffende partij.

20180329 124612  20180329 124614 

Wat doet een raadslid eigenlijk?

Een raadslid woont natuurlijk de raadsvergaderingen bij, en daarnaast zijn er nog de commissievergaderingen. In Zoetermeer zijn er twee commissies: Stad en Samenleving. In beide commissies zitten alle raadsleden, aangevuld met door de raad benoemde commissieleden (1 of 2 per fractie). Afhankelijk van de te bespreken onderwerpen in de commissies, bepalen de fracties zelf wie in welke commissie aanwezig is.

Voor deze vergaderingen bereiden de raadsleden zich voor door de stukken te lezen, maar vaak zijn er ook voorbereidende vergaderingen met de eigen fractie over bepaalde onderwerpen die aan bod gaan komen. Het raadslid vertegenwoordigt immers zijn fractie ofwel zij partij, en moet weten wat het standpunt van de partij is.

-advertenties-

-goede doel-