IMG 0112a wApril begon koud en eindigde in mineur maar daartussen hadden we ook heel mooi weer. Er waren twee zonnige periodes waarin de temperatuur ook flink opliep. De eerste fase duurde een dag of vier van de 6e tot de 9e april. De lente brak uit bij stralend weer en het kwik tikte ruim de 20 graden grens aan.

Dat smaakte naar meer maar er volgde een weekje waarin het weerbeeld somber en ook koel was. Maar toen brak de zomer uit! Vanaf de 16e tot ongeveer de 23e april konden we genieten van zon en grote warmte. Het kwik haalde hier in Zoetermeer op 19 april zelfs 28 graden en we hadden meerdere zomerse dagen. Het was bijna niet te geloven hoe snel de natuur ‘explodeerde’. We werden wat dat betreft als het ware in één keer van de winter naar de zomer gekatapulteerd. Want begin april was alles nog grauw en kaal maar ruim drie weken verder stonden zelfs heel veel bomen al vol in blad.

April was erg warm en vrij nat

Na de zomerse periode zakte de temperatuur en werd het somber en koel voor de tijd van het jaar. Hoewel we dus naast de twee warme periodes ook veel kil weer hadden is april per saldo zeer warm geworden. Dat komt vooral door die extreme zomerweek! April is gemiddeld de droogste maand van het jaar. Ook nu leek deze maand zijn droge karakter te krijgen maar door de regenval in de laatste twee dagen pakte dat heel anders uit. Er viel bij het sluiten van de markt ruim 30 millimeter en dat verstrekt april 2018 het predicaat ‘vrij nat’. De zon was gemiddeld over de hele maand ongeveer de normale hoeveelheid uren te zien. Er viel in deze grasmaand geen sneeuw en het vroor ook niet in Zoetermeer.

IMG 0106a w  IMG 0108a w 

Mooi weer op komst maar nog even doorbijten

De eerste dagen van deze mei week blijft het ronduit koel voor de tijd van het jaar. In het begin kan het nog wat regenen maar vanaf donderdag komt de zon er weer goed bij. Vanaf het weekend lijken hogedrukgebieden het heft flink in handen te nemen. Dat leidt tot zonnig en droog lenteweer vanaf het weekend. Het ziet er nu naar uit dat het fraaie lenteweer daarna nog wel even voortduurt. En wie weet krijgen we net zo’n prachtige zomerweek als waarmee april ons verwende!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-