20180424 125767

Met digitale blokken zelf een kasteel of paleis ontwerpen en bouwen, kinderen waren er druk mee bezig tijdens de Minecraft-Dag in de bibliotheek. Dinsdag 24 april schoven de kleine programmeurs aan bij de Minecraft workshop, ervaring was niet nodig.

Veel kinderen hadden die ervaring al wél, Minecraft is een razend populair spel onder de jeugd waarmee ze virtueel elk gebouw kunnen maken dat ze bedenken. Maar ook kinderen die voor de eerste keer het spel speelden werden meegenomen in de digitale bouwwereld en kregen meteen al vele nuttige tips van de 'ervaren minecrafters'. Begeleid door Eva en Ruud gingen de kinderen aan de slag met de opdracht om een nieuw paleis (of kasteel) te ontwerpen en bouwen voor onze koning. De programmeurs moesten hierbij wel rekening houden met de drie dochters van het koningspaar, die natuurlijk een eigen slaapkamer willen. De stijl en bouwtijd mocht zelf bepaald worden. De meeste kinderen kozen voor een middeleeuwse setting, een echt kasteel compleet met slotgracht, muren en torens.

Jeremy heeft al veel ervaring met bouwen en vond het erg leuk om mee te doen aan de Minecraftdag: "Het is heel gezellig om met elkaar mooie dingen te bouwen en lekker te kletsen over Minecraft! Ik speel het al heel lang, maar heb toch iets nieuws geleerd wat ik zeker verder ga gebruiken: het spelen met programmeercodes. Daarmee kun je veel sneller bouwen!"

Aan het eind van de workshop mochten de kinderen op het grote scherm hun kasteel laten zien aan de hele groep en de ouders.

20180424 125762  20180424 125774 

Coderdojo

Iedere zaterdag kunnen kinderen van 7 t/m17 jaar in de hoofdbibliotheek meedoen met  een 'coderdojo'. Dit is een bijeenkomst waar kinderen gratis kunnen leren programmeren, met de programma's Scratch, Python, openScad en Arduino. Hiermee kunnen ze spelletjes maken, electronica aansturen, 3D objecten maken en zelfs robots aansturen. Python is bijvoorbeeld de programmeertaal waarmee je in Minecraft kan programmeren, dan is het mogelijk om kleine mini-games te maken of andere acties aan het spel toe te voegen.

Kinderen moeten zich wel inschrijven, zodat er altijd voldoende plek is. Dit kan gedaan worden op www.coderdojo-zoetermeer.nl 

-advertenties-

-goede doel-