20180414 125124Het Zoetermeerse Vleermuisplatform houdt alweer 5 jaar de vleermuizen in de stad in de gaten. Met dank aan het platform is ‘vleren’ een werkwoord geworden in de stad: Samen op stap gaan om vleermuizen te observeren. Het jubileumjaar werd op 14 april geopend met een feestelijke middag in de Weidemolen.

De vier vaste vrijwilligers van het Vleermuisplatform gaven informatie over de vleermuis aan bezoekers en er werden activiteiten voor de kinderen gedaan. Ook stond voorzitter Marga van der Tol even stil bij de successen van de afgelopen jaren: “In 5 jaar tijd hebben we veel naamsbekendheid opgebouwd, uit de Omnibus enquete van de gemeente bleek dat inmiddels 4% van de Zoetermeerders ons kent. Natuurlijk is dat nog lang niet genoeg, maar we zijn goed op weg!”

Door het vleermuisplatform werd de afgelopen jaren goed in beeld gebracht welke vleermuizen er in Zoetermeer voorkomen, hoeveel het er zijn en waar ze graag nestelen. Marga: “We hebben een groep van 50 mensen bij wie we de bathopper in de tuin kunnen plaatsen, zo helpen ze mee om de vleermuis in de stad in kaart te brengen!” Zo werd duidelijk dat de Balij een belangrijke plaats is voor de vleermuizen, ze gebruiken het Balijbos als doorvliegroute. Het Vleermuisplatform speelde een belangrijke rol in het voorkomen van windmolens in de Balij, omdat dit schadelijk zou zijn voor de vleermuizen. Ook helpen zij mee het gemeente-beleid te bepalen waar het gaat om de vleermuizen. Je kunt hierbij denken aan isolatie, renovatie en plekjes waar de vleermuis rustig kan nestelen.

20180414 125128  20180414 125132 

Vleren op excursie

Het hele seizoen door zijn er gebiedsinventarisaties en excursies, daarbij kunnen vleermuisliefhebbers kiezen tussen fietsvleren, autovleren en wandelvleren. En daarnaast is er het bathopper-programma, waarbij de bathopper van tuin naar tuin of balkon hopt en zo door een hele wijk het aantal meldingen van vleermuizen registreert.

In de lente worden de vleermuizen en insecten weer wakker en gaan de vleermuizen op jacht. Hun vetreserve is op er moet nodig voedsel worden gevonden. Een goed moment dus om de vleermuizen te zien! Marga vertelt: "Het vleren is in de afgelopen jaren veel makkelijker geworden, veel geluidjes van de vleermuizen zijn nu automatisch te herkennen. Zo weet je meteen met welke vleermuis je te maken hebt als je op pad gaat!”

-advertenties-

-goede doel-