D66 over de Schaalsprong


schaalsprong D66D66 gaat voor een gezonder, duurzamer en groener Zoetermeer. “Wij willen een bloeiend en bruisend Zoetermeer voor onze huidige inwoners, maar houden ook rekening met toekomstige generaties Zoetermeerders. Het college zet de komende jaren in op groei. Extra woningen en extra inwoners.” Voor D66 is het uitgangspunt; vergroten van de kwaliteit van leven. En dat betekent “voor ons het moet gezonder, duurzamer en groener en als daar een bevolkingsgroei voor nodig is dan gaan we daarvoor. Maar dat is voor ons niet direct duidelijk, dat vraagt om verheldering.” Bouwen aan het Zoetermeer van de toekomst gaat volgens D66 niet alleen over huizen bouwen. “Het gaat ook over sociale en economische ontwikkelingen.”

 

Gezondere stad

“Dat is een stad met een evenwichtige bevolkingsopbouw,” aldus D66. “Nu zijn we een prachtige gezinsstad met veel groen in de wijken. Maar Zoetermeer vergrijst en jongeren trekken weg. Maar ook ouderen dreigen weg te trekken, omdat we te weinig levensloopbestendige woningen hebben.” D66 vindt dat Zoetermeer aantrekkelijker moet worden voor jongeren door “het aanbieden van meer opleidingsmogelijkheden, meer onderwijs op Hbo-niveau en meer inzet op de bijhorende werkgelegenheid.” D66 wil ouderen met slimme inzet van nieuwe technologie de gelegenheid bieden langer zelfstandig te wonen. De partij wil meer woningen voor de verschillende leeftijdsfasen. “Diversiteit in leeftijdsopbouw zorgt voor diversiteit in onze culturele en recreatieve voorzieningen,” aldus D66. De partij zou daarom graag zien dat er meer kantoorgebouwen omgebouwd zouden gaan worden naar woningen. 

Duurzame stad

Voor D66 is de schaalsprong ook een sprong naar een klimaat neutrale stad. “En als dat ergens kan dan is dat wel in Zoetermeer. Met onze huizen uit de jaren 70 en 80 kunnen we een flinke make over maken. Al deze huizen maken we energieneutraal, samen met woningbouwcoöperaties en particuliere eigenaren. Daarvoor komen duidelijke regels en gerichte subsidies.” 

Groenere stad

“Groen stimuleert mensen om te bewegen, om elkaar te ontmoeten. Met sfeervolle parken en lommerrijke lanen. En natuurlijk ruimte voor bruis en recreatie.” Volgens D66 is dat de combinatie die Zoetermeerders belangrijk vinden. “En dit is ook belangrijk voor de biodiversiteit, de waterhuishouding en de temperatuur van de stad. En als we het dan toch over water en groen hebben: Wat dacht u van een duurzaam zwemparadijs?“

-advertenties-

-goede doel-