20160419 80428Sandy Gielbert brengt als Mantel Match consulente mantelzorgers met elkaar in contact. Sandy: “Als mantelzorger van bijvoorbeeld een demente partner heb je het al zwaar genoeg, ik probeer deze mensen met elkaar in contact te brengen zodat ze steun aan elkaar hebben of gewoon een keer iets leuks kunnen gaan doen.”

Sandy begon bij Stichting MOOI als jongerenwerker, maar vond de uitdaging van het Mantel Match project zo leuk dat zij graag overstapte naar ouderen als doelgroep. Zoetermeer is de eerste gemeente die start met dit unieke project voor oudere mantelzorgers. Mantel Match, een initiatief van Stichting MOOI, zoekt maatjes voor mantelzorgers met een demente partner. Deze Mantelmaatjes zitten allebei in hetzelfde schuitje en kunnen elkaar steunen, maar ook samen er even op uit gaan. Het is belangrijk voor de Mantelmaatjes dat ze goed bij elkaar passen. Sandy: “Niet alleen qua interesses, karakter en hobby’s kijken we of de maatjes goed bij elkaar passen, maar ook in welke fase van dementie de partner zit. Zo kunnen ze echt samen optrekken.”

 

Zorgen voor een ander

Mensen zijn in het begin bang dat het ze tijd kost, want ze hebben het al heel druk met zorgen voor hun partner. Als je plots te maken krijgt met dementie komen er heel veel zaken op je af, denk maar eens aan het overnemen van de financiële administratie, die bijvoorbeeld altijd door de nu zieke partner werd gedaan. Ook vriendschappen kunnen zo onder druk komen te staan of verwateren, kennissen weten er niet mee om te gaan en blijven dan maar weg.

“Mijn taak is om ze te laten zien dat het ook veel tijd en zorgen kan besparen! Als je samen dezelfde weg kan bewandelen, hoef je niet zelf alles uit te vinden”, aldus Sandy. “Het is mooi om maatjes te zoeken voor mensen die al heel hard zorgen voor een ander maar niet aan zichzelf denken. Wat tijd en aandacht voor jezelf is zó belangrijk! Dan hou je het ook langer vol om voor een ander te zorgen.”

Sandy legt uit: “Het is net als met de zuurstofmaskertjes in het vliegtuig: eerst zet jij zelf je masker op en dan pas kan je je kind helpen! Dat geldt ook voor de mantelzorgers: al hun aandacht gaat uit naar de partner die zorg nodig heeft, maar wie goed voor zichzelf zorgt, kan pas voor een ander zorgen”.

 

Match

Sandy komt als Mantel Match consulente op alle ontmoetingsplekken voor ouderen in Zoetermeer. Zo schuift zij vaak aan bij het Alzheimer café, wat elke eerste dinsdag van de maand in de Morgenster wordt gehouden. Mensen kunnen hier informatie krijgen over Alzheimer en ontmoeten elkaar. Zorginstellingen zoals de Vierstroom sturen mensen naar haar door die te maken krijgen met dementie en ook de geheugenpoli in het Langeland is bekend terrein voor Sandy. “Het werkt het beste om mensen persoonlijk te spreken, ik heb dan al gelijk in mijn achterhoofd ‘zou deze mevrouw misschien goed bij mevrouw A passen, die ik vorige week sprak’? Dan voel ik me wel eens een vriendschapsmakelaar!”, vertelt Sandy lachend.

Om een goede match te vinden probeert Sandy in een persoonlijk gesprek een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mantelzorgers. Wat zijn de hobby’s? Zijn er kinderen of juist niet? Past het karakter van twee mantelzorgers bij elkaar en wonen ze een beetje bij elkaar in de buurt? En, wat ook heel belangrijk is, wat zouden ze willen van hun mantelmaatje? Iemand die vooral lekker sportief erop uit wil, is misschien niet zo’n goede match voor een mantelzorger die vooral iemand zoekt om mee te praten.

 

20160419 80435Gevonden!

Als er een match is gevonden brengt Sandy de twee mantelzorgers met elkaar in contact, en blijft daarna op de achtergrond beschikbaar voor vragen en hulp. Als de mantelzorgers bijvoorbeeld een keer samen een dagje uit willen, helpt zij met het vinden van zorg voor de demente partners die achterblijven en waar mogelijk geeft Mantel Match een bijdrage voor bijvoorbeeld een museumbezoek. Of de mantelzorgers gaan een avondje met de partners erbij samen een kaartje leggen. Als je allebei in hetzelfde schuitje zit hoef je niets uit te leggen als je partner eens wat vreemd reageert.

 

Gezocht!

Mantel Match richt zich op mantelzorgers die langdurig voor een naaste zorgen, zij probeert rekening te houden met het stadium van de ziekte waar de mantelzorger mee te maken heeft. Er wordt niemand bij voorbaat uitgesloten. Op dit moment is Sandy op zoek naar mantelmaatjes voor de volgende twee dames:

Mevrouw 1 is een gezellige dame van 83 jaar oud, ze woont in Oosterheem. Haar hobby s zijn zingen, quilten, opera, patchwork en scrabbelen.

Vrienden begrijpen haar situatie niet zo goed, ze heeft zelf weinig tijd om nieuwe vriendschappen te sluiten en ze wordt steeds ouder en daarom verliest zij ook mensen om zich heen. Maar ondanks alles staat ze positief in het leven en is ze zoekende hoe ze met de alzheimer van haar man om moet gaan.

Ze wil graag een leuk maatje waarmee ze zo nu en dan eens wat leuks kan doen.

Mevrouw 2 is een aardige sportieve dame van 67 jaar oud, zij woont in Rokkeveen. Ze zorgt veel voor andere mensen en houdt zelf van wandelen, sporten, dieren, zwemmen en winkelen.

Ook zij is zoekende hoe ze met de ziekte van haar man om moet gaan.

Ze zou graag een vrolijk maatje willen, waarmee ze leuke dingen kan doen.

 

Wilt u meer informatie? Of kent u iemand die misschien zou passen bij dit sympathieke project? U kunt contact opnemen met Sandy Gielbert, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel nr 06 43871050. Op de website van Zo Samen kunt u ook ondersteuning en informatie vinden voor mantelzorgers.

-advertenties-

-goede doel-