pa vo erasmus 3Verschillende  coördinatoren van Humanitas Zoetermeer gaven een gastles op het Erasmus College. Zij gingen in gesprek met de leerlingen over het thema ‘eenzaamheid onder jongeren’. Vier lesuren maatschappijleer werden gewijd aan het thema, dat ook onder jongeren een groot probleem vormt.

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar zich weleens in meer of mindere mate eenzaam voelt. 15% van de jongeren heeft te maken met professionele jeugdhulp. Eén op de veertig jongeren heeft te maken met kindermishandeling en 21% van de jongeren wordt gepest.

Met deze getallen gingen de leerlingen in groepjes uiteen, om onder begeleiding van een coördinator van Humanitas met elkaar in gesprek te gaan over eenzaamheid. Dit leverde van beide kanten bijzondere inzichten op. De meeste leerlingen gaven aan zelf ook te maken hebben gehad met eenzaamheid. Op de basisschool en middelbare school werden ze gepest of zagen ze dat anderen werden buitengesloten door de klas. Het moeilijkst bleek de vraag wat je kan doen tegen eenzaamheid die je ervaart van klasgenoten. “Het is moeilijk om op iemand af te stappen en te vragen wat er is,” aldus een van de leerlingen. Het helpen tijdens eenzaamheid of slechte momenten voelt heel normaal, maar dat is het niet.

Deze gastlessen werden door zowel de leerlingen als de Humanitas-coödinatoren als interessant en leerzaam ervaren.

 

-advertenties-

-goede doel-