Het debatteam ONC Parkdreef in de RidderzaalOp Kleine Prinsjesdag gingen leerlingen van het Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef in debat met andere jongeren en politici. In de Ridderzaal in Den Haag verdedigden zij stellingen over kinderrechten.

Het debatteam ONC Parkdreef op Kleine PrinsjesdagJongeren hebben het recht om gehoord te worden in het debat over kinderrechten. Daarom wordt jaarlijks het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi georganiseerd: hét debattoernooi voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. En omdat de debaters van het ONC hierin de derde prijs behaalden, mochten zij op Kleine Prinsjesdag, vrijdag 15 september,  de strijd aangaan met 7 teams van scholen uit heel het land. De jongeren discussieerden over onderwerpen als kindermarketing, een kinderparlement en asielzoekersjongeren.

Fel debatteerden de ONC’ers met leerlingen uit Schagen over de stelling ‘Kinderen moeten elk jaar verplicht les krijgen over kinderrechten’. Op het argument van de tegenstander dat het geen dwangonderwijs moet worden, antwoordden zij: “Kinderen in Nederland moeten nu over kinderrechten leren om in de toekomst andere kinderen in het buitenland aan hun rechten te kunnen helpen.”

Het ONC Parkdreef staat bekend om zijn sterke debaters. Regelmatig slepen zij prijzen in de wacht. Deze keer eindigde het Utrechts Stedelijk Gymnasium uiteindelijk met de prijs voor het beste debatteam. Maar dat maakt de leerlingen niks uit. Ze hebben hun stem laten horen en daar gaat het om.

Na afloop van de Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal, waarbij de Koningin van de Jeugd Sann Leisink haar Troonrede voor droeg spraken de scholieren ook met ministers en staatssecretarissen gesproken. Daarna kwam minister-president Rutte ook nog poolshoogte nemen. Koningin van de Jeugd: “Ik ben ontzettend blij dat ik mijn boodschap heb kunnen delen met de premier. Ik hoop dat hij nu snel meer initiatieven gaat opzetten, waardoor kinderen hun mening kunnen geven.”

-advertenties-

-goede doel-