Stichting Rondvaart Zoetermeer organiseert zaterdag 23 september in samenwerking met Boerderij ’t Geertje 2017 weer Geuzenvaarten. Boerderij ’t Geertje en de Meervaarder staan dan geheel in het teken van de Geuzen.

boot1Stichting Rondvaart Zoetermeer organiseert in samenwerking met Boerderij ’t Geertje al enkele jaren het Geuzenweekend waar de geschiedenis van de Geuzen wordt herbeleefd. Hoe zat het ook al weer?
Tijdens de 80-jarige oorlog is er rond Zoetermeer gevochten tussen de Spanjaarden en Geuzen. Bekend is de Slag om Zoetermeer bij de Voorweg (17 september 1574). Nadat de Geuzen hier verslagen waren, zijn ze via de Kruisweg en Benthuizen op de Noord-Aase Vliet en de Noord-Aa plas gekomen. Op de Noord Aa-plas ging het er even heftig aan toe en rond 21 september hebben de Geuzen uiteindelijk gewonnen. Daarna konden zij doorvaren naar Leiden, om mee te doen aan het Leidens Ontzet op 3 oktober 1574.

Vaartijden

De geuzenvaarten vertrekken om 11.30 uur, 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Dit zijn familievaarten met de focus op kinderen/jongeren. Toegezongen door het Zoetermeerse Shantykoor Geen C te hoog, vaart de Meervaarder uit en zullen de schepelingen bijdragen aan ‘de strijd’ met de Spanjaarden door middel van zang en waar nodig ‘gejoel'. Ook wordt op speelse wijze voedselhulp verstrekt aan gezanten uit Leiden en zal de Spaanse commandant worden ingerekend.

Kaarten

Een vaartocht duurt ongeveer 40 minuten en kost voor volwassenen € 5,- p.p. en kinderen t/m 12 jaar: € 3,- p.p. Kaartverkoop: vanaf 10.30 uur, uitsluitend aan de kade bij Boerderij ’t Geertje. Maximum: aantal passagiers per vaart is 35 personen en vol = vol. Opstappen kan bij Boerderij ’t Geertje, Geerweg 7, 2381 LT Zoeterwoude.

 

-advertenties-

-goede doel-