Freek van der Wart van IJsvereniging Zoetermeer (YVZ) is zaterdag bij de 2e KNSB Cup Shorttrack in de Silverdome tweede geworden in de A-Divisie.



Afgelopen zaterdag 14 oktober stond de 1500 meter op het programma voor de KNSB Cup. Freek, die weer op de weg terug is na zijn enkelbreuk van vorig jaar augustus, probeert via diverse wedstrijden zijn oude niveau weer te bereiken. Na de voorronde van 100 meter en een halve finale van 1500 meter moest in de A-finale gestreden worden om de eindklassering. Freek van der Wart won de voorronde en de halve finale. In de finale lukte het hem niet om koploper Dennis Visser te passeren. Tevreden was hij zeker met zijn tweede plaats. Komend weekend komt hij in actie in een sterk bezet toernooi in het Italiaanse Bormio. Met een goede klassering hoopt hij nog op een kans zich te plaatsen voor deelname aan de volgende World Cups.

Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een ijshockeybaan. Het grootte verschil met schaatsen op de lange baan is dat hier de daadwerkelijke rittijd niet van belang is. Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijder die als eerste over de finish gaat is de winnaar. Van groot belang is techniek, conditie en behendigheid. Daarbij moet je tactisch rijden en het vermogen om snel van snelheid te kunnen veranderen kunnen goed beheersen. De afstanden die verreden worden zijn de 500, 1000 en 1500 meter. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten.


In de B-Divisie kwamen Jesse Speijers en Kjeld Vloemans van YVZ aan de start. Beiden reden goede voorrondes en plaatsten zich in de A-finale. Daarin reed Jesse naar een mooie vierde plaats en Kjeld behaalde de zesde plaats.
In de ochtend kwamen diverse junioren van YVZ op het ijs. In de C-divisie kwamen Pepijn Koestal en Jeroen Wilhelm aan de start. De 1500 meter is voor junioren best een lastige afstand om hun race in te delen, maar Pepijn haalde de B-finale en Jeroen reed de C-finale. In de D-divisie wist Nikki Noordergraaf knap de A-finale te halen. Lars de Groot reed hierbij in de B-finale. In de E-divisie tenslotte reed Sarah Reijke een sterke A-finale, die ze ook overtuigend wist te winnen. Thijmen Koestal reed ok de A-finale en werd vijfde. Lieke Speijers werd tweede in de B-finale en in de C-finale werd Lisa van Belle derde. Het waren zaterdag leuke en spannende wedstrijden waarin de YVZ’ers goed presteerden. De volgende KNSB cup is op 5 november in Leeuwarden.

 

1. Jesse Speijers in actie met oranje helm (nr. 170)
2. Jeroen Wilhelm in actie met blauwe helm (nr. 90)
3. Freek van der Wart in actie in oranje NL pak met rode helm (nummer 209).
4. Tijmen Koestal in actie met zwarte helm (nummer 197).

DSC 4556 Jesse SpeijersJesse Speijers (Foto:Fred Kramer) DSC 4289 Jeroen Wilhelm copy copy Jeroen Wilhelm (Foto:Fred Kramer)
 DSC 4507 FreekFreek van der Wart (Foto:Fred Kramer)

DSC 4082 Thijmen KoestalTijmen Koestal (Foto:Fred Kramer)

Foto's in gallery: Jordy Bruijnius

-advertenties-

-goede doel-