20171014 113755De brandweer besteedt deze maand extra aandacht aan 'Vlam in de pan', een veel voorkomende oorzaak van een keukenbrand. Zaterdag gaf de brandweer een demonstratie op de Markt, waar mensen zelf ook konden oefenen. Want wat moet je nou precies doen bij een vlam in de pan? En wat vooral niet?

Eén ding werd op de demonstratie al snel duidelijk: ga vooral NIET blussen met water! Een klein bekertje water in een pan met heet vet veroorzaakte binnen  enkele seconden een metershoge steekvlam. Als water in contact komt met gloeiend heet vet of olie, dan verdampt het binnen enkele momenten. Verdampt water (stoom) neemt veel meer plaats in dan vloeibaar water, dat past niet in de pan en dus zoekt de hete stoom, samen met brandende oliedruppels een uitweg naar boven.

20171014 113737  20171014 113762 
De goede manier: schuif van je af een deksel of snijplank over de brandende pan Uitleg door de brandweer deskundige

Hoe moet het dan wel?

  1. Laat de pan staan
  2. Leg een deksel, bakplaat of houten snijplank op de pan om de vlammen te doven
  3. Gas uit!
  4. Afzuigkap uit!
  5. Bel 1-1-2 voor een na-controle.

Vooral het bellen van de brandweer wordt vaak vergeten. Mensen denken al snel:"Poe, dat is goed afgelopen!" Maar, zo legden de brandweermannen aan het publiek uit, de afzuigkap wordt in korte tijd heel heet, net als  het afzuigkanaal dat door de woning loopt. Afzuigkap en kanaal zijn vaak vettig en kunnen gaan broeien. Zo kan enkele uren na de vlam in de pan alsnog een gevaarlijke woningbrand ontstaan!

vlam in de pan  vlam in de pan2 

-advertenties-

-goede doel-