Vrijwilligers zorgen al vijf jaar voor muziek voor dementerenden in Verpleeghuis Magnolia Oosterheem. De ouderen genieten van de muziek, die vaak herinneringen bij hen oproept. Uit de wekelijkse muziekuurtjes stelden de vrijwilligers een ‘Dementie top 15’ op.

Pierre Kartner DSCF5001De topvijftien is samengesteld door een zestal vrijwilligers (Jeanne, Birthe, Piet, Nouray, Conny en Bram) waarvan enkelen al vijf jaar elke week een uurtje muziek draaien, afgewisseld met het voorlezen van mooie verhalen of gedichten. De muziek en verhalen zijn voor een groepje van meestal ruim 10 dementerenden in de Magnolia, Oosterheem, Zoetermeer.

Geen vreemde talen

De meeste nummers zijn in het Nederlands, omdat het de vrijwilligers opviel dat de dementerenden niet best zijn in vreemde talen. Men valt steeds meer terug op de taal die men vroeger sprak als tiener of nog jonger. Vrijwilliger Bram Doeves: “Zelden zie ik ‘onze’ dementerenden Engelse refreinen meezingen. Een uitzondering is Gute Nacht Freunde, maar die drie woorden, dat klinkt ongetwijfeld als Nederlands dialect. My Bonnie is over the ocean klinkt vermoedelijk ook redelijk Nederlands, want dat wordt ook meegezongen!”

Ook liedjes die gaan over de regio hebben een streepje voor, zoals ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ of ‘O o Den Haag’, dat ook in de top 15 staat.

Liedjes om over te praten worden ook zeer gewaardeerd door de ouderen. ‘Hallo meneer de uil’ is hier een mooi voorbeeld van. De meeste dementerenden blijken de personages nog wel te kennen: Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, de gebroeders Bever roepen nog steeds herinneringen op.

De meeste liedjes die de ouderen zeer waarderen komen uit de jaren 60 tot 80, toen de dementerenden nog redelijk jong waren.

Vrolijk op nummer 1

Alle liedjes hebben een redelijk vrolijke toon. Vrolijke liedjes zijn liedjes in een redelijk hoog tempo, met redelijk veel hoge tonen, en eventueel ook nog met speciale effecten, zoals een klarinet (met name in de jaren 20 en 30) of een drumstel. Bijvoorbeeld de liedjes van Annie MG Schmidt en Wim Sonneveld hebben een sterke voorkeur. Op nr 1 staat de onbetwiste evergreen van Nederlandse muziek: ‘Daar in dat kleine café aan de haven’.

 

De top 15

Pierre Kartner – Daar in dat kleine café aan de haven - 1975                             

Wim Sonneveld – Het Dorp - 1965

Harry Jekkers – O o Den Haag - 1982                                                             

Reinhard Mey – Gute Nacht Freunde – 1974     

René Froger – Alles kan een mens gelukkig maken (eigen huis) – 1988                           

Sanny Day & Eddy Doornbos – Weet je nog wel die avond in de regen – 1940             

Eddy Christiani – Zonnig Madeira - 1938

Conny Stuart – Wat voor weer zou het zijn in Den Haag - 1966

Straatzangers (Willy Alberti & Max van Praag) – Aan de voet van die mooie Wester       - 1957

August de Laat – Ik heb een huis met een tuintje gehuurd - 1938                                              

Leen Jongewaard en André vd Heuvel – Op een mooie Pinksterdag - 1965                   

August de Laat – Breng eens een zonnetje onder de mensen - 1936

My Bonnie is over the Ocean – Schots volksliedje

Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooijer – Waterlooplein - 1969

Leen Jongewaard en Wim Sonneveld – In een rijtuigie - 1968

-advertenties-

-goede doel-