DSC 2789De Zoetermeerse masseuse en idealiste Anita van der Voort (36) en haar vriend Tony Huijsmans, sportinstructeur, vertrekken begin juli naar het Griekse eiland Lesbos om daar de lokale bevolking en vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Hun bezoek stond al gepland. De hulp is nu echter des te harder nodig: maandagochtend schrikte een aardbeving het eiland, dat enkele kilometers voor de Turkse kust ligt, op.

De beving, die een kracht van 6.3 had op de schaal van Richter, verwoestte talloze huizen. Er viel één dode en tientallen gewonden. “Ook in de hoofdstad Mytilini vielen de glazen op de grond. Er was eerst een heftige schok, daarna kwam er een klap”, vertelt Anita. De autoriteiten hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. “Het was precies op de plek waar wij gewerkt hebben. Gelukkig is iedereen die wij kennen ongedeerd, maar er is zoveel schade. En dat is een flinke klap voor de plaatselijke bevolking, die het toch al niet zo breed heeft. Al onze vrijwilligersvrienden zijn dan ook bezig om helpende handjes te bieden aan de lokale mensen,” vertelt Anita.

De twee vluchtelingenkampen vlakbij de hoofdstad Mytilini zijn niet getroffen. Volgens Anita zitten er op dit moment geen Zoetermeerders op Lesbos. Het eiland, dat behalve om toerisme in het nieuws kwam om haar vluchtelingenkampen, wordt al voor de vierde keer bezocht door het Zoetermeerse stel. Anita licht toe: “Onze missie is de wereld een stukje mooier te maken. Wij gaan naar Griekenland om de enge dromen van gevluchte kinderen proberen te vangen en samen nieuwe dromen te maken.”

DSC 2786Anita en Tony werken onder de vlag van twee internationaal werkende vluchtelingenorganisaties: voor de stichting Because We Carry gaan ze ontbijt maken en uitdelen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe.Tony gaat sportles geven, Anita gaat massages verzorgen. Voor Movement on the Ground, een organisatie waaraan Johnny de Mol zijn naam heeft verbonden, gaan ze facilitaire ondersteuning geven en activiteiten met kinderen ondernemen. Ze zullen ook de lokale bevolking de helpende hand gaan bieden. Movement on the Ground zorgt nu niet meer alleen voor vluchtelingen, maar middels tenten en eten ook voor de lokale bevolking. “Het is echt heel triest, de lokale bevolking heeft niets meer. Het is schrijnend om te zien dat de lokale bevolking, die de vluchtelingen bijvoorbeeld heeft geholpen met dekens, vaak nog armer is dan de vluchtelingen.”

In juli publiceert Zoetermeer Actief een live-verslag van Anita en Tony op Lesbos.

Van de huidige situatie op het eiland zijn updates te zien op de Facebookpagina facebook.com/DeDromenvangers.

Vrijdag wordt er een uitgebreid interview met Anita van der Voort in de serie ‘Zoetermeer Natuurlijk Groen’ gepubliceerd. Via de cooperatie ‘Groene Wij’ spaart Anita geld voor Lesbos.

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-