DSC 2936Een heerlijke zomer vraagt om een heerlijk ijsje. Wij duiken deze zomer in het Zoetermeerse ijs, met interview en ijstest! Zoetermeer telt zes ijssalons. Vandaag de tweede: de IJsmeisjes van Lekkers.

 

ijsmeisjes 1 copyAl 16 jaar zit chocolaterie, patisserie en ijssalon Lekkers in de Dorpsstraat. Ze hebben geen filialen. Die geur van chocola: een paradijsje voor chocoholics. En er worden ook choco-workshops gegeven. Maar we kwamen hier voor het ijs. De eigenaresse van Lekkers is Esther van der List. We spreken haar rechterhand, assistent-bedrijfsleider en IJsmeisje Ofra van Dorp. Ofra vertelt: “We verkopen al zestien jaar ijs, maar sinds vijf jaar met een grote vitrine. Sinds die tijd zijn we ook ’s avonds en in het weekeinde open.” Dat dit aanslaat, blijkt wel als we op een zondag naar Lekkers gaan. Is het in de hele Dorpsstraat erg rustig, hier staat een gezellige rij.  Het bokkepootjesijs en het Zoetermeertje-ijs vinden gretig aftrek. “We laten het ijs maken op een ijsboerderij in Drenthe,” vertelt Ofra. “Het ijs wordt naar onze eigen receptuur gemaakt van biologische melk, die gegeven wordt door hun eigen koeien. We werken met zoveel mogelijk natuurlijke kleur- en geurstoffen. We staan bijvoorbeeld niet achter knalblauw Smurfenijs. Voor de kinderen is er wel spekjesijs, maar daar zijn heel weinig kleurstoffen aan toegevoegd. Ook willen wij pure smaken. Dat mensen, als ze citroenijs proeven, denken: Wauw, ik proef citroen!”

Ondanks het feit dat het ijs van biologische melk wordt gemaakt, mag het ijs niet biologisch heten. Dat komt omdat niet alle ingrediënten biologisch zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de hazelnoten niet biologisch.

 

Brokken

Enkele van de ijssoorten worden speciaal met ingrediënten uit het Lekkers chocolade-atelier bereid. Zo is er een typisch Lekkers-ijsje – het Zoetermeertje - met brokken witte chocolade, amandelen, hazelnoten en praliné. De IJsmeisjes proberen ook nieuwe smaken uit. Eens hadden ze licht geparfumeerd rozenijs. Nu hebben ze duindoornijs van Texelse duindoorn, After Eight-ijs en groen appel-ijs. “Deze smaken gaan heel hard,” vertelt Ofra. Soms is er ook ijs met Oreo-koekjes of met gezouten karamel. “Zoetermeerders staan best wel open voor nieuwe smaken. Daarbij: ze mogen altijd een lepetje gratis proeven voordat ze bestellen.” In de vitrine liggen smaken als witte chocolade, yoghurt-amarenenijs, strawberry-cheesecake en puur chocolade sorbetijs.

ijsmeisjes 3 copy

De IJsmeisjes besteden ook veel aandacht aan de bediening van de klanten. “Er zijn klanten die speciaal voor de IJsmeisjes komen. We zijn spontaan en adviseren goed.”

 

Guilty pleasures

De ijsmeisjes doen hun inspiratie voor nieuwe ijsjes op in Amerika (“Daar heb je de gekste smaken”) en struinen ook veel rond op het internet. Waar je in Amerika de zogenoemde crazy milskshakes hebt – extreem uitbundig aangeklede, fel gekleurde milkshakes – zo hebben de IJsmeisjes hun ‘guilty pleasures’: milkshakes gemaakt van sorbetijs, die worden aangekleed met siroopjes, stukjes meringue (gezoet eiwitschuim) en spekjes.

Lekkers doet mee aan een verkiezing om de beste ijssalon van Nederland in het programma ‘De Beste van Nederland.’ De uitslag wordt uitgezonden op 1 augustus om 12.00 uur via RTL-4. “De nominatie alleen doet al veel. We hebben veel meer aanloop en veel meer omzet,” weet Ofra.

Tekst Christa van der Hoff

    ijsmeisjes 2 copy

-advertenties-

-goede doel-