Veiligheid staat hoog op de agenda van de Zoetermeerders. Dat blijkt wel uit de reacties op de lezersvraag die Zoetermeer Actief afgelopen zaterdag op Facebook stelde. De uitkomst was verrassend te noemen: ruim 60 procent  van de mensen die reageerde, voelt zich niet veilig in Zoetermeer. Reden genoeg om de uitslag van de lezersvraag voor te leggen aan burgemeester Charlie Aptroot, een man die staat voor de veiligheid zijn inwoners. 

Charlie Aptroot 2Herkent de heer Aptroot zich in de uitslag van de lezersvraag?
“Uit de Omnibus enquête die de gemeente jaarlijks houdt onder ongeveer 2000 inwoners blijkt dat in 2016: 59% zelden of nooit onveilig. 34% soms onveilig, 4% vaak onveilig. Dat neemt echter niet weg dat hoewel het aantal misdrijven afneemt, het toch kan zijn dat sommige inwoners zich niet of minder veilig voelen.“

Wat wordt er gedaan om het veiligheidsgevoel van de Zoetermeerder te verhogen?
“Politie en gemeente werken nauw samen aan het verbeteren van de veiligheid. Ook de inzet van inwoners van de stad via WAAKS!, WAS, Burgernet en Whatsapp-groepen etc. is van grote waarde. In alle wijken is ieder jaar een wijkveiligheidsavond. Met bewoners worden plekken bezocht waar problemen zijn, de (on)veiligheid wordt besproken en afspraken gemaakt. Iedere keer wordt opgeroepen vooral zaken te melden en altijd aangifte te doen van strafbare zaken.”

Werkt het huidige beleid niet naar behoren?
“De misdaadcijfers van Zoetermeer dalen de laatste jaren, zelfs sterker dan de landelijke cijfers. Dat is dus positief. Maar elk incident is er één te veel, het zal je maar treffen. Daarom nooit tevreden zijn met de cijfers maar hard met elkaar blijven werken aan een steeds veiligere stad. En ’s avonds na 22.00 uur de deur opendoen? Dat is niet verstandig. Ik raad iedereen aan dat niet te doen, tenzij je ziet dat er een bekende voor de deur staat.”

Hoe kan het dat de cijfers zoveel verschillen van de realiteit? Zoetermeerders voelen zich blijkbaar niet zo veilig als de gemeente zegt dat het is.
"We spreken hier over gevoelens van onveiligheid. In de omnibus enquête van de gemeente wordt aan een groot aantal inwoners van Zoetermeer een hele serie vragen gesteld. De vragen van Zoetermeer Actief gingen alleen over veiligheid en er is op gereageerd door een klein aantal mensen. Maar het streven blijft dat iedereen zich veilig voelt in onze stad. Het belangrijkste is dat wij daar samen aan werken, inwoners, politie en gemeente.”

Heeft u zich persoonlijk zich wel eens onveilig gevoeld in Zoetermeer?
"Nee, dat heb ik gelukkig nooit meegemaakt."

[Noot van de redactie: 
Met het project Waaks! vragen gemeente en politie aan hondenbezitters om extra op te letten tijdens hun dagelijkse wandeling door de wijk.

Was: in iedere wijk in Zoetermeer is een WAS-team actief. In deze teams werken buurtbewoners en wijkagenten samen. Zij surveilleren op reguliere basis samen in de wijk om een oogje in het zeil te houden en misstanden te signaleren. 

Burgernet is een telefonisch netwerk. Via dit netwerk krijgen bewoners en werknemers van bedrijven, die zich hebben aangemeld, een oproep als de politie een zoekactie begint. De politie zet Burgernet in bij urgente zaken waarbij de politie een duidelijk signalement heeft.]

 

 

-advertenties-

-goede doel-