huis te koopDe piek van huizenprijzen zit in Amsterdam en de regio Amsterdam. In Amsterdam worden dan ook de meeste overbiedingen genoteerd. Kopers rollen daar over elkaar heen om een huis te bemachtigen.  Maar ook in andere grote steden beginnen de huizenprijzen te stijgen. In Utrecht en Rotterdam en de Haagse regio stijgen de prijzen sneller dan het landelijk gemiddelde.

Zoetermeer

Zoetermeer loopt in de pas met de huizenprijzenontwikkelingen in Den Haag en de provincie Zuid-Holland. Het afgelopen jaar zijn de gemiddelde huizenprijzen gestegen met 8,6%. Daarmee zitten de huizenprijzen weer ongeveer op het prijsniveau van 2007. Een tussenwoning in Zuid-Holland kost nu gemiddeld 272.000 Euro.

Aanbod

Aanbod aan koopwoningen daalt verder en verkopen blijven toenemen: het jaarlijkse aantal verkopen is in vier jaar gestegen van 123 duizend naar een recordaantal van 276 duizend woningen. Toch blijven de huizen betaalbaar. De gemiddelde Nederlander geeft nu 14,2% van het netto maandinkomen uit aan woonlasten.Tijdens de piek in 2008 was dit nog 26,9%. Dit komt vooral door de erg lage hypotheekrente. Het aantal verstrekte hypotheken neemt ook toe, maar is met nog geen 350.000 verstrekte hypotheken in 2017 nog wel zo’n 170.000 hypotheken minder dan in 2007 toen er 520.000 hypotheken werden verstrekt. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met een betalingsachterstand af.

Moeilijk

Het aantal moeilijk te verkopen huizen (langer dan 3 jaar te koop staand) neemt af. Opvallend is dat de regio Den Haag tot de landelijk hoogste behoren met een afname van 8,1% van dit aantal. Steeds minder huizen staan lang te koop. 62% van het aanbod wordt binnen 6 maanden verkocht en 21,7 % is zelfs binnen 3 maanden verkocht.

Tekst: Alexander Pil

 

-advertenties-

-goede doel-