lok A12 6Er zijn mogelijk twee explosieven gevonden uit de Tweede Wereldoorlog langs de A12, dit meldt perswoordvoering van de gemeente Zoetermeer. Komende week worden de explosieven eerst nader onderzocht, voordat er een besluit genomen kan worden over eventuele verwijdering. Woordvoering houdt woensdagmiddag een speciale persbijeenkomst waarin de burgemeester uitleg zal geven.

 

Langs de snelweg A12 tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp liggen mogelijk twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. De objecten zijn ontdekt op vijf en 7,5 meter diepte in het grondwater langs de Roeleveenseweg. De objecten zijn ontdekt met metaaldetectie apparatuur.

Maandag 27 juni wordt onderzocht of het daadwerkelijk om explosieven uit de oorlog gaat. Als dit zo is dan worden de explosieven door de EOD, de Explosieven OpruimingsDienst, ontmanteld. Dit zou gaan gebeuren in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli en de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juli.

Afsluiting

Tijdens de werkzaamheden wordt het omliggende gebied tussen 22.00 uur en 07.00 uur in een straal van maximaal 500 meter afgesloten voor alle verkeer, mensen, huisdieren en vee. Ook de snelweg A12 en de spoorlijn zal dan worden afgesloten. De RandstadRail zal wel kunnen blijven rijden.

Er is geen direct gevaar voor omwonenden.

 

Andere graafwerkzaamheden

Het bedrijf Saricon schrijft op de eigen website dat ze in januari al hebben gezocht naar explosieven langs de A12. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het opsporen van bommen uit de 2e wereldoorlog. In januari dit jaar is er met een speciale ondergrondse sonde, de ‘UXOScope', gezocht naar explosieven op een andere plaats langs de A12, maar er is toen niets gevonden.

Parallel aan de A12 ligt de spoorlijn Den Haag/Gouda. Deze lijn was tijdens de oorlog een belangrijke aanvoerroute van V2 raketten die vanuit Den Haag werden afgevuurd. Vanwege aanhoudende geallieerde bombardementen op deze spoorlijn is het gehele gebied verdacht op grote afwerpmunitie.

 

Filmverslag

Er wordt op dit moment gewerkt aan een filmverslag met interviews over dit onderwerp. Dit zal zo snel mogelijk op onze site gepubliceerd worden.

-advertenties-

-goede doel-