20170807 109603Frenk de Winkel van de Readshop in Winkelcentrum Buytenwegh opent zaterdag 12 augustus voor de laatste maal de deuren van zijn winkel. Na 38 jaar in de wijk actief te zijn geweest in de tijdschriften, kantoorartikelen en rookwaren is het tijd voor een welverdiend pensioen.

In 1979 begin het avontuur voor Frenk en Trudy in Buytenwegh, dat toen net gebouwd werd. Het was wel even wennen voor het paar, dat in Amsterdam gewend was aan heel wat meer drukte. Maar zij bleven optimistisch: “Hier hadden we tenminste geen parkeerproblemen, dat werd toen in Amsterdam net een probleem!” De eerste winkel was gevestigd in het kleine pand waar nu toko Djawa Asli zit. Elke centimeter ruimte werd benut voor tabakswaar, tijdschriften en kaarten, vol maar het ging nét!

 

Van klein naar groter

Een aantal jaar later, in 1995, kreeg Frenk de kans om een postagentschap in de winkel te huisvesten. Een mooie kans, maar dan moest er wél meer ruimte komen. Die werd gevonden in het huidige pand, aan de Hannie Schaftrode 144-A. Van ongeveer 39 m2 werd de winkel uitgebreid naar 130 m2, waardoor ook een uitbreiding van het assortiment mogelijk was. Bij een laatste uitbreiding 10 jaar geleden werd de vaste luifel bij de winkel getrokken, zodat ook de kaarten binnen konden staan. Frenk's vrouw Trudy herinnert het zich nog levendig: “Bij elke regenbui moest je rennen om de handel naar binnen te halen, we waren heel blij dat we daar vanaf waren!”

 

De Winkel

20170807 109606Frenk de Winkel: “Ja, die naam zorgt wel eens voor verwarring als ik in de winkel de telefoon opneem en men zoekt bijvoorbeeld naar de eigenaar. Dan zeg ik ‘met De Winkel’, en dan geloven ze niet dat ik ook de eigenaar van de winkel ben!” Veel klanten komen in de laatste week nog even langs om hem de hand te schudden. In de loop de jaren is Frenk dan ook een bekend gezicht in de wijk geworden. “De kinderen die toen snoepjes bij me kwamen kopen zijn nu 40’ers die met hun kinderen langs komen!” Ook veel mensen die verhuisd zijn maken nog geregeld een omweg naar Buytenwegh om bij de Readshop loten te kopen.

 

Lange dagen

De mensen vinden het jammer dat de winkel verdwijnt, maar het is voor Frenk, 67 jaar, echt genoeg geweest. “Ik heb hier altijd met veel plezier gestaan, het bedrijf is mijn lust en mijn leven geweest, maar ik ben wel toe aan pensioen! Als middenstander maak je lange dagen en heb je weinig vrije tijd”. Na zijn pensionering wil Frenk veel gaan wandelen en fietsen. Ook blijft hij nog betrokken bij het winkelcentrum als voorzitter van de winkeliersvereniging. “Van 60/70 uur per week naar helemaal niets lijkt me ook niet goed!”, vertelt hij lachend, “en zo blijf ik nog een beetje betrokken bij mijn winkelcentrum”.

 

Overname?

Frenk zegt beslist: “Hier valt nu geen brood meer mee te verdienen! Nu er geen postkantoor meer zit is het pand veel te groot voor detailhandel, dat red je niet.” Er zijn wel geïnteresseerden langs geweest, maar tot een overname is het nooit gekomen. Na op de kop af 38 jaar, van augustus 1979 tot augustus 2017, is zaterdag de laatste kans om Frenk en Trudy in de Readshop nog even gedag te zeggen en de hand te schudden.

-advertenties-

-goede doel-