15-5-2019_51Burgemeester Bezuijen wil de mogelijkheden onderzoeken om particuliere beveiliging in te zetten bij de noodopvang van asielzoekers in de Zoetermeerse gevangenis. Bij de digitale bewonersavond, woensdag 22 december, kwamen weer een aantal vragen binnen over de veiligheid van de opvang.

De gemeente Zoetermeer neemt de beveiliging rond de noodopvang ‘zeer serieus’, aldus burgemeester Bezuijen, al verwacht hij zelf niet direct problemen. Bezuijen heeft in zijn tijd als burgemeester van Rijswijk 5 jaar een AZC binnen de gemeente meegemaakt. “Er zijn natuurlijk altijd wel incidenten, maar dit zijn in het algemeen kleinere incidenten.” Permanent cameratoezicht op de opvang in de voormalige gevangenis vindt hij daarom nog niet direct nodig: “We sluiten het niet uit, maar gaan dat niet preventief inzetten. Het is kostbaar toezicht, wat de gemeente zelf moet betalen en we zetten dit pas in als het nodig is.”

Het COA zorgt zelf voor permanente beveiliging binnen het gebouw, er is altijd een beveiliger aanwezig. De gemeente gaat nu wel onderzoeken of, in de beginperiode van de opvang, beveiliging buiten het gebouw verzorgd kan worden door particuliere beveiliging


Max 500 plaatsen

Er is gekozen voor het opvangen van maximaal 500 asielzoekers, vanaf dit aantal zorgt het COA voor permanente gezondheidszorg op het terrein zelf. Zo kunnen de bewoners bij problemen snel naar een huisarts. In de noodopvang werken straks fulltime 17 tot 18 medewerkers.
Wie er naar de noodopvang gaan komen, is nog niet bekend. Marijke Klaassens, locatiemanager COA, vertelde tijdens de bewonersbijeenkomst over de noodopvang: “We weten eigenlijk pas op het laatste moment wie er naar Zoetermeer zal komen. Dus we kunnen ook niet inschatten of hier veel kinderen of jongeren bij zullen zijn of niet. De locatie is wel goed geschikt voor het opvangen van gezinnen, maar we moeten nog afwachten of zij ook zullen komen. Het aantal mensen dat opgevangen wordt, kan ook met de dag wisselen: mensen gaan bijvoorbeeld weer weg als zij een huis toegewezen krijgen en dan komen er weer anderen.”


Helpen als vrijwilliger

Naast allerlei praktische vragen wilden bewoners ook weten hoe zij kunnen helpen. Het heeft in ieder geval geen zin om spullen of voedsel naar de opvang te brengen, dit wordt geregeld via de bestaande organisaties zoals de Voedselbank.
Hulp is wel welkom bij het organiseren van activiteiten, soms structureel zoals bij het geven van taalles, soms incidenteel bij het verzorgen van workshops of een sportwedstrijd. Deze hulp wordt gecoördineerd via het platform Zoetermeer voor Elkaar.

Een rondleiding op de locatie zelf, zoals aanvankelijk het plan was, zit er door corona waarschijnlijk niet in. Maar een digitale rondleiding is waarschijnlijk wel mogelijk, aldus de gemeente.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-