Elk jaar rond kerst, brengt Albert Kroon zijn woning aan Wijnberg 31 in Meerzicht, in een feestelijke stemming door buiten allerlei sfeerverlichting aan te brengen en binnen een heel kerstdorp te bouwen.

kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 008
Deze passie heeft hij al ruim zeven jaar en is begonnen met het bouwen van een dorpje. Hij werkte toen nog voor Intratuin, waar hij dan ook de benodigde materialen aanschafte. Elk jaar werd het dorp iets groter, ook al is hij in de tussentijd van werkgever veranderd. Nu werkt hij bij tuincentrum ‘De Driesprong’. “Corona heeft de verkoop van kerstlandschappen, huisjes, treintjes e.d. enorm gestimuleerd” aldus Albert.

kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 009 kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 011


Na hun verhuizing in 2018, naar het woondek aan Wijnberg, zijn hij en zijn vrouw, eveneens begonnen met het elk jaar uitbreiden van de buitenversiering. Op de oude woonlocatie was het risico op vandalisme te groot. Albert vindt het alleen jammer dat zij in dit rijtje huizen de enige zijn, die hun huis zo uitbundig versieren. Hij zou graag zien dat meer buren bereid waren samen te werken en er een echte kerststraat van te maken.

kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 001 kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 004 kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 006
kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 002 kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 005 kerstverlichting wijnberg31 zoetermeer albert kroon 007


Het opbouwen van het dorp en het aanbrengen van de buitenversieringen kost hen ongeveer twee dagen. Voor het opbouwen van het dorp gebruikt Albert telkens nieuw vers mos en fijn aquarium-grind. De huizen, treintjes en poppetjes worden natuurlijk telkens hergebruikt en aangevuld met nieuw materiaal. De energiekosten zijn volgens Wies nauwelijks hoger dan in andere wintermaanden, daar er hoofdzakelijk led-verlichting en schakelklokken gebruikt worden.

Ze hopen er nog jaren mee door te kunnen gaan en aanstekelijk te werken op de buren.

Foto’s en tekst: Guus Pauwels

 

-advertenties-

-goede doel-