De Sniep plannen woontorensDe gemeente start een participatietraject om Randvoorwaarden op te stellen voor de bouwplannen rond Hotel Restaurant De Sniep in De Leijens. Ontwikkelaar Chronos is van plan om hier twee woontorens te bouwen, maar stuitte op grote bezwaren van omwonenden.

Het college besloot op 21 september 2021 te starten met het project ‘Broekwegschouw 209 Randvoorwaarden woningbouwontwikkeling De Sniep’ en om de participatie met buurtbewoners op te starten. De Randvoorwaarden gaan over de hoogte van de gebouwen, de schaduwwerking, de aansluiting op het Binnenpark en het omliggende gebied, het parkeren en de aansluiting op de bestaande wegen. Eerder dit voorjaar werd gesproken over het opstellen van een gebiedsvisie, een visie voor het hele gebied. Randvoorwaarden zijn beknopter dan een gebiedsvisie en betreffen uitsluitend de locatie waar de bouwplannen voor zijn.

 

Participatie

Het niveau van participatie voor deze Randvoorwaarden is ‘consultatief’. Waar mogelijk wordt aan de opgehaalde suggesties en de zorgen van de deelnemers aan de participatie tegemoet gekomen, maar de suggesties van de deelnemers zijn niet bindend.
De participatie zal in drie bijeenkomsten plaatsvinden, de eerste op 27 oktober 2021. In december dit jaar en januari/februari volgend jaar wordt hier verder over gepraat en de besluitvorming staat gepland voor het eerste kwartaal van 2022. Als belanghebbenden ziet de gemeente bewoners, ondernemers en eigenaren rondom de locatie, zij worden uitgenodigd voor het participatieproces. Ook worden het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en de Schatbewakers betrokken in het participatieproces vanwege de historische waarde van de Broekwegschouw en het Binnenpark.

De participatie gaat over de locatie van De Sniep, maar niet specifiek over de bouwplannen van Chronos. De Sniep heeft al plannen om te stoppen met de exploitatie van het hotel en restaurant. De gemeente verwacht dat, als de plannen van Chronos niet door zouden gaan, er wel een andere ontwikkelaar zal komen die bouwplannen zal indienen voor dit gebied.

  

Project De Sniep

Het plan om van het restaurant De Sniep woontorens te maken startte medio 2019. In augustus 2019 besprak Chronos de plannen met ambtenaren van de gemeente in een vooroverlegprocedure. Ontwikkelaar en gemeente hebben zo enkele keren overlegd en in september 2020 heeft Chronos haar plannen aan wethouder Paalvast gepresenteerd.

Buurtbewoners werden in het proces tot dan toe niet betrokken, zij ontdekten de plannen via Facebook. De ontwikkelaar had op social media een woonwensen enquête gepost, met de vraag wat de toekomstige bewoners van de woontorens zouden willen. Omwonenden reageerden geschrokken op de plannen en maakten zich zorgen.

Het vooroverleg met de gemeente was eind 2020 nog niet afgerond, het plan voldeed nog niet voor de omgevingsvergunning. Ontwikkelaar Chronos besloot echter haast te maken met de aanvraag omdat vanaf 1 januari 2021 nieuwe energie eisen gelden voor bouwprojecten. Dit zijn de BENG eisen, Bijna Energieneutrale Gebouwen, die gelden voor vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw. Op 30 december 2020 werd daarom de aanvraag voor de omgevingsvergunning gedaan, nog onder de oude regels.

Februari 2021 licht de gemeente de bewoners in over de aanvraag van de omgevingsvergunning en stelt een projectmanager aan als coördinator van het proces. De inwoners hebben zich op dat moment al verenigd in een protestgroep en hun zorgen kenbaar gemaakt.

De gemeente slaat in maart een nieuwe weg in en maakt bekend dat er eerst een gebiedsvisie voor het hele gebied zou moeten komen, voordat een omgevingsvergunning kan worden afgegeven.

Lees ook: Snel-participatie-over-de-Sniep

Nieuwe-route-voor-de-Sniep

-advertenties-

-goede doel-