Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Cum Laude Waardering.

Vlag geslaagdDeze week werd ik onaangenaam getroffen door zeer heugelijk nieuws. Een grote foto met een stralende jongeman. Het verhaal: Cum Laude geslaagd. VWO. In elk beschikbaar hokje van de cijferlijst stond een negen. Alle media Zoetermeer hadden een plaatsje ingeruimd met lofzang over deze geweldige prestatie. Maar...

Neem Yusuf, zijn matras stond negen hoog in Meerzicht. Zijn moeder analfabeet en zijn vader twee banen. Ooit een Cito toets gemaakt met advies VWO, maar de basisschool vond dat te hoog gegrepen. Ondanks dat hij toch negen hoog woonde. Het enige wat zijn liefdevolle ouders willen, is dat hun zoon een goede baan krijgt. Hij is nu geslaagd voor het VMBO met als laagste cijfer een acht. De enige waardering die hij krijgt is van zijn meester die hem het heugelijke feit meedeelt door de telefoon en het gesprek afsluit dat hij alsnog zijn best zal doen om hem geplaatst te krijgen op een HAVO\VWO ondanks het schooladvies om naar het MBO te gaan. Geen krant in de buurt, alleen een knuffel van zijn moeder.

En dan Sacha, begeleid wonen, IQ van negentig. Ouders al jaren uit beeld. Met oordopjes in en herhaaldelijk weigeren van deelname aan coronafeestjes in de huiskamer, heeft zich te pletter geleerd om haar MBO niveau 2 diploma te behalen. Veel inzet, herkansingen en zenuwinzinkingen later, toch geslaagd. Inwendig trots. Haar fotograaf is een vriendje met een mobieltje. Maar naar wie zal ze het sturen?
Of neem Fatima, het meisje dat om 05.30 uur iedere morgen, zomer en winter, mijn krant door de brievenbus stuwt, die ondanks chronisch slaaptekort toch maar eventjes haar VMBO diploma heeft behaald. Eén vijfje, jammer, maar het is haar gelukt. En nu iets technisch op het MBO. Haar vader vindt het niets maar na veel ruzie, mag ze toch. Toevallig hoor ik het, maar feliciteren kan ik haar niet want ze is altijd zo verdomd vroeg.

Waar was ik alweer mee begonnen? O ja, Cum Laude geslaagd. VWO. Terechte aandacht. Maar al die anderen die waarschijnlijk nog harder hebben moeten werken? Zo’n berichtje, wat zegt dat over de waardering voor andere opleidingen?

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-