Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Bewapening aan banden.

wapens inleverenEr komt een actieweek waarin iedere inwoner van Zoetermeer gevraagd wordt zijn keukenblok na te kijken, de bak voor de kringloopwinkel nog eens om te keren en zijn kinderen vriendelijk dan wel hardhandig te fouilleren. Het gaat tenslotte om tuig, wapentuig.
Waarom? Omdat onze veiligheid in de stad versterkt moet worden.

Alle inwoners mogen hun gevonden, dan wel met of zonder geweld van hun kroost afgepakte wapenen, anoniem inleveren.
Heel even een ommetje maken en dan deponeren in een gele bak die geplaatst is onder het logo van het politiebureau. Afgaande op de berichtgeving in en op de media kun je, denk ik, beter een container neerzetten. Maar we zullen zien. De politie loopt rond met een blinddoek voor en alleen als het een vuurwapen is, doet de lokale bromsnor zijn blinddoek af.

Wat mag er dan allemaal in die gele bak? Je zou bijna van slag raken wat er allemaal niet rondgaat in het circuit. Om te beginnen: slagwapens. Een slag kleiner of groter maakt niet uit. Inleveren.
Verder : stootwapens. Ik heb gelijk gekeken of mijn biljardkeu hieronder viel, maar dat viel gelukkig mee. De Boxbeugel. Ik gelijk mijn zolder op denkend aan mijn jonge jaren, maar tijdens mijn zoektocht riep mijn vrouw dat ik goed moest lezen. Boksbeugel. Oh, dat. Je zou van slag raken.
Het steekwapen. Berucht en geliefd onder jongeren. Maar zo’n ding op zak, daar schiet je toch geen steek mee op? Ruzie? En dan? Gebruiken?

Waarom hebben deze jongeren sowieso een wapen op zak? Ze voelen zich niet veilig zonder, zeggen ze. Dan is er toch iets goed mis, lijkt me. Veiligheid is zo essentieel want in zo’n omgeving kun je pas echt tot bloei komen. Wat is er dan mis? Wat is de oorzaak? We kijken betweterig zelfvoldaan richting opvoeding. Maar ga eens kijken niet naar de oorzaak, maar juist wat vooraf gaat aan de oorzaak van het gevoel van hun onveiligheid. Zijn wij zelf dan ook niet erg schuldig aan deze gevoelens van onveiligheid?

 

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

Lees ook: Wapeninleveractie-politie

-advertenties-

-goede doel-